kościół, ob. ewangelicki - Zabytek.pl

kościół, ob. ewangelicki

kościół przełom XVII/XVIII w. Piotrków Trybunalski

Piotrków Trybunalski, Radwańska 6

woj. łódzkie, pow. Piotrków Trybunalski, gm. Piotrków Trybunalski

Kościół w swej formie zewnętrznej zachował się w pierwotnym kształcie. Bogaty detal architektoniczny i bryła budynku określane są przez badaczy jako barokowe. We wnętrzach na uwagę zasługują elementy wyposażenia w postaci ołtarza głównego- pozostałego po poprzednich użytkownikach świątyni OO. Pijarach. Po nich zachowały się także wystrój chóru oraz odsłonięte w wyniku prac konserwatorskich fragmenty polichromii w postaci zacheuszków i marmoryzacji.

Historia obiektu

Barokowy kościół ewangelicki w Piotrkowie Trybunalskim wybudowany został w latach 1689- 1718. Wzniesiono go jako świątynię klasztorną zakonu OO. Pijarów. W jego sąsiedztwie wybudowane zostały klasztor i kolegium. Pożar, który miał miejsce w 1786 r. strawił częściowo budynek klasztoru i świątyni. W 1793 r. w ocalałych budynkach klasztornych ulokowane zostały koszary i więzienie, zaś budynek kościoła został sprzedany ewangelikom. W 1888 r. od strony elewacji frontowej dobudowane zostały dwie neobarokowe narożne wieże.

Opis obiektu

Kościół ewangelicko-augsburski jest budynkiem jednonawowym, z prostokątnym prezbiterium. Całość przykrywają sklepienia krzyżowe wsparte na gurtach. Stromy dwuspadowy dach świątyni pokryty jest miedzianą blachą o arkuszach ciętych w kształt prostokąta (prace remontowe przy pokryciu dachu wykonane zostały w 1993 r.). Konserwacja budynku prowadzona sukcesywnie od 1993 do 2018 r. objęła wnętrza kościoła, a także jego elewacje. Prace budowlane dotyczyły osuszenia ścian i ich odgrzybianie, wymiany uszkodzonych i uzupełnienie brakujących tynków, remontu elewacji, wymiany stolarki okiennej, założenia oświetlenia wewnątrz kościoła oraz założenia systemu ostrzegania pożarowego. Przeprowadzono je na podstawie wcześniejszych badań konserwatorsko-architektonicznych oraz archeologicznych przy stałej współpracy ze służbami konserwatorskimi. Wykonano również konserwację wystroju kościoła. W efekcie powyższych prac we wnętrzach przywrócono pierwotny wygląd ołtarzowi głównemu- pozostałemu po poprzednich użytkownikach świątyni - OO. Pijarach. Warty podkreślenia jest fakt, iż społeczność ewangelicka zaakceptowała bogaty w detale i zdobienia, katolicki wygląd ołtarza, mimo odmiennego podejścia do wystroju wnętrz świątynnych. Badania na obecność polichromii pozwoliły na odsłonięcie i zrekonstruowanie zacheuszków i ozdobnych marmoryzacji, które także są pozostałością po poprzednich użytkownikach kościoła.

Dostępność obiektu dla zwiedzających: Kościół jest dostępny dla zwiedzających po uprzednim umówieniu wizyty w kancelarii parafialnej.

Autor noty: Patrycja Podgarbi, OT NID w Łodzi, 07-07-2023