park - Zabytek.pl

Lubzina

woj. podkarpackie, pow. ropczycko-sędziszowski, gm. Ropczyce - obszar wiejski

Rozległy park w stylu krajobrazowym, który otacza pałac wg projektu Teodora Talowskiego, stanowi ważny komponent przestrzenny wsi.

Historia

Wieś Lubzina, początkowo własność zakonna, została z czasem sprzedana, jej właścicielami byli: Winiarscy, Paliszewscy, Skrzeczyńscy. Pałac wzniesiony został wg projektu architekta Teodora Talowskiego, w 1899 r. dla rodu Skrzeczyńskich. W pocz. XX w. majątek przeszedł na własność rodziny Skałubów. W 1946 r. Franciszek Skałuba przekazał obiekt z przeznaczeniem na Domu Matki i Dziecka. Funkcję zamieniono w 1958 r. na Dom Pomocy Społecznej.

Opis

Zespół pałacowy położony jest w środkowej części wsi, po pn. stronie drogi krajowej nr 94, w odległości ok. 500 m od niej, na terenie płaskim, w bezpośrednim sąsiedztwie zespołu kościoła parafialnego.

Park otaczający pałac, choć częściowo przekształcony i zabudowany nowymi obiektami, zachował wiele cennych okazów unikatowych drzew, m.in. tulipanowce, magnolie, choiny kanadyjskie, imponujących rozmiarów buki zwyczajne. W jego układzie czytelne są szpalery, aleje, grupy drzew i polana widokowa.

Dostępność. Obiekt dostępny.

Oprac. Barbara Potera, OT NID Rzeszów, 21.05.2019 r.