dzwonnica - Zabytek.pl

Lubzina, 56

woj. podkarpackie, pow. ropczycko-sędziszowski, gm. Ropczyce - obszar wiejski

Dzwonnica przy kościele parafialnym w Lubzinie stanowi funkcjonalne i estetyczne uzupełnienie zespołu sakralnego.

Historia obiektu

Dzwonnicę przy kościele parafialnym w Lubzinie wzniesiono w początkach XX w., prawdopodobnie wg projektu sporządzonego przez Teodora Talowskiego, projektanta świątyni. Od czasu powstania nie uległa znaczącym przekształceniom.

Opis obiektu

Zespół kościelny położony jest w środkowej części wsi, po pn. stronie drogi E4, przy lokalnej drodze prowadzącej z Lubziny do Paszczyny, na terenie płaskim. Dzwonnica usytuowana jest na obszarze kościelnym wydzielonym murowanym ogrodzeniem, w pn.-wsch. narożniku działki, w odległości ok. 20 m od świątyni.

Dzwonnicę zaprojektowano jako parawanową, trójprzęsłową, przeprutą trzema arkadowymi otworami, z wyższą środkową arkadą, ponad którą umieszczono krzyż metalowy.

Obiekt wzniesiono jako murowany z cegły, nietynkowany, z daszkami pokrytymi dachówką ceramiczną.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt dostępny