ogrodzenie - Zabytek.pl

ogrodzenie

inne 1922 r. Lubzina

Lubzina

woj. podkarpackie, pow. ropczycko-sędziszowski, gm. Ropczyce - obszar wiejski

Ogrodzenie terenu kościelnego w Lubzinie stanowi funkcjonalne i estetyczne uzupełnienie zespołu sakralnego.

Historia obiektu

Ogrodzenie obejścia kościoła parafialnego w Lubzinie wzniesiono w początkach XX w., prawdopodobnie wg projektu sporządzonego Teodora Talowskiego, projektanta świątyni. W 2. połowie XX w. wymieniono skrzydła bramy wejściowej do założenia oraz bramki z pozostałych wejść.

Opis obiektu

Zespół kościelny położony jest w środkowej części wsi, po pn. stronie drogi E4, przy lokalnej drodze prowadzącej z Lubziny do Paszczyny, na terenie płaskim. Ogrodzenie wydziela zespół na całym obwodzie działki o kształcie trapezu, ograniczając teren kościelny z czterech stron, od pn. stanowi granicę pomiędzy obejściem świątyni a parkiem pałacowym.

Składają się na nie murowane z cegły słupki, zakończone od góry dwuspadowym daszkiem opracowanym z cegły pełnej oraz wypełnienia, murowane ażurowo z cegły, przykryte dachówką ceramiczną - gąsiorami tworzącymi rodzaj koronki. Część słupków ukształtowano jako wąskie kapliczki z ostrołukowymi niszami.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt dostępny

Autor noty: Barbara Potera, OT NID w Rzeszowie, 05-02-2024 r.