kaplica pw. św. Jana Kantego - Zabytek.pl

kaplica pw. św. Jana Kantego

kaplica 1738 r. Olkusz

Olkusz

woj. małopolskie, pow. olkuski, gm. Olkusz - miasto

Miejsce upamiętniające pobyt św. Jana z Kęt, jako proboszcza w Olkuszu w 1429 r.

Historia

Kaplica została wzniesiona w roku 1738 obok kościoła farnego, jako upamiętnienie pobytu w Olkuszu, w charakterze proboszcza św. Jana Kantego. Gruntownie przebudowana w 1897 roku, zachowała piękny barokowy portal z czarnego marmuru zwieńczony herbem Akademii Krakowskiej. W roku 1973, na skutek pojawienia się pęknięć murów i sklepień, kaplica została poddana remontowi zabezpieczającemu z dobudowaniem zabezpieczających przypór. Przy badaniu fundamentów ujawniono wówczas, że pod kaplicą znajdują się relikty niezidentyfikowanej, zagadkowej budowli, usytuowanej pod kątem 45°do ściany frontowej.

Opis

Kaplica stoi w sąsiedztwie kościoła, na południe od niego. Jest to budynek o kształcie prostokąta, nakryty dachem dwuspadowym z wieżyczką na sygnaturkę i niższą przybudówką od strony południowej. Nad wspomnianym wyżej barokowym portalem, we wnęce ściennej, umieszczono barokową XVIII wieczną figurę świętego. W kaplicy stoi dziś neogotycki , drewniany ołtarzyk (zapewne dzieło Pawła Turbasa), którego nasadę zdobi olejny obraz z roku 1878, autorstwa W. Leszczyńskiego, przedstawiający św. Jana Kantego w scenerii opartej na motywach związanej z nim legendy o cudownym zlepieniu rozbitego dzbana z mlekiem.

Osobliwym wyrazem kultu dla miejscowego proboszcza sprzed ponad 500 lat jest ułożona przez dawnych mieszkańców Olkusza „Litania do św. Jana Kantego”.

Oprac. Tomasz Woźniak, OT NID w Krakowie, 18.03.2020 r.