kamienica - Zabytek.pl

kamienica

kamienica 2. poł. XIX w. Łódź

Łódź, Piotrkowska 5

woj. łódzkie, pow. Łódź, gm. Łódź

Kamienica w obecnej formie posiada wszystkie detale widoczne na archiwalnych fotografiach.Bogate zdobienia pokrywające całą elewację frontową określane są jako wielostylowe, eklektyczne.

Historia

Pierwszym właścicielem nieruchomości o ówczesnym numerze 62 był Piotr Radke. W 1830 r. sprzedano ją piwowarowi Fryderykowi Langkoff. W tym czasie w części frontowej posesji stał drewniany, parterowy dom, na miejscu którego około 1870 r. Abraham Prussak wybudował murowaną kamienicę frontową. W latach 90. XIX w. posesja przy ul. Piotrkowskiej 5 należała do Flory Rappaport. W Archiwum Państwowym w Łodzi w zespole RGP (Rząd Gubernialny Piotrkowski) w Wydziale Budowlanym zachowała się dokumentacja aktowa z 1900 r. „O budowie przez Florę Rappaport sklepów na parterze dwupiętrowego domu pod numerem 5/282 przy ul. Piotrkowskiej w mieście Łodzi”. Po śmierci właścicielki w 1923 r., spadkobiercami nieruchomości zostali: Władysław Lewicki, Karola Kohn i Regina Pechnik.

Opis

Siedmioosiową elewację frontową dwupiętrowej kamienicy charakteryzuje symetria. Podziały przeprowadzone za pomocą zastosowanych detali architektonicznych wprowadzają ład i elegancję. W części parterowej, w osi centralnej usytuowany został przejazd bramowy z półokrągłym zakończeniem, otoczony głębokim boniowaniem. Witryny i wejścia sklepowe zostały przebudowane współcześnie. Boniowanie pokrywa także partie ścian pomiędzy otworami okiennymi I piętra. Pionowe podziały wyznaczają szerokie rowkowane pilastry usytuowane na brzegach elewacji i cztery oddzielające trzy centralne osie okienne I i II piętra. Pilastry posadowione są na gładko otynkowanych bazach, w połowie swej wysokości, pomiędzy piętrami, ozdobione zostały prostokątnymi gładko otynkowanymi plakietami zaakcentowanymi rozetami. Pilastry zwieńczone zostały kapitelami stylizowanymi na kompozytowe. Prostokątne pola pod oknami I piętra wypełnione są gęsto ustawionymi półtralkami. Po bokach pól znajdują się prostokątne płyciny wypełnione ornamentem roślinnym. Otwory okienne tej kondygnacji okalają profilowane opaski z gęstym ornamentem kwiatowym. Ponad oknami widoczne są trójkątne profilowane naczółki wsparte po bokach na rowkowanych konsolach. Powierzchnie pomiędzy konsolami w centralnej części akcentuje niewielka rozeta w otoczeniu wici roślinnej. Narożniki naczółków zdobią muszle wspierane leżącymi konsolami. Okna II piętra okalają wąskie delikatne opaski ze zgeometryzowanym ornamentem roślinnym. Wieńczą je proste profilowane naczółki unoszące dekoracje w postaci centralnie usytuowanej muszli w otoczeniu wydłużonych leżących konsoli o profilowanych brzegach. Pola pod naczółkami wypełnione zostały potrójnymi girlandami roślinnymi. Podziały poziome na elewacji wyznaczają wąskie profilowane gzymsy: zdwojony pod oknami I i II piętra, gzyms z ornamentem wolich oczu ponad otworami II piętra oraz szeroki wydatny gzyms koronujący. Ten ostatni wsparty jest na gęstym fryzie kostkowym. Kostki ornamentu wspierają niewielkie konsole z liśćmi akantu. Pomiędzy kostkami i pod konsolami umieszczone zostały niewielkie rozety.

Kamienica jest dostępna dla zwiedzających.

Oprac. Patrycja Podgarbi, NID OT w Łodzi, 06-02-2020 r.