osada, st. 12 - Zabytek.pl

osada, st. 12

osada epoka kamienia neolit Zwanowice

Zwanowice

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Skarbimierz

Osada wielokulturowa w Zwanowicach zamieszkiwana przed około 4,5 tys.lat przez ludność kultury pucharów lejowatych (neolit) oraz później przed około 3000 lat przez ludność kultury łużyckiej w okresie halsztackim, jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o pradziejach Śląska.

Jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę o pradziejach tego regionu.

Usytuowanie i opis

Obiekt zlokalizowany jest na gruntach pomiędzy szosą ze Zwanowic do Kruszyny a kanałem Odry, około 150 m na północ od tej szosy, około 2000 m na W (z odchyleniem na N) od śluzy w Zwanowicach.

Osada wielokulturowa położona jest na polach ornych rozciągających się na lekko wyniesionej piaszczystej terasie starorzecza przeciętego w XX wieku przez kanał Odry, na działkach gruntowych nr 3, 4, 5 i sąsiednich. Relikty pradziejowej osady zalegają pod warstwą orną, a artefakty archeologiczne zostały odkryte na powierzchni pól.

Stanowisko zostało odkryte w 1987 r. podczas badań powierzchniowych wykonywanych

w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski przez Piotra Kubowa z Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu. Rozpoznanie powierzchniowe pozwala na określenie chronologii obiektu na młodszą epokę kamienia – neolit (kultura pucharów lejowatych) oraz okres halsztacki (kultura łużycka).

Stan i wyniki badań

Stanowisko archeologiczne - osada, zostało odkryte w 1987 r. w ramach badań AZP. Powierzchniową penetrację pól przeprowadził P. Kubów z Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu. Znalazł on kilkadziesiąt fragmentów naczyń glinianych, które prof. Stanisław Pazda datował na neolit – kultura pucharów lejowatych oraz przełom epoki brązu i epoki żelaza - czas trwania ludności kultury łużyckiej.

Stanowisko położone jest na gruntach prywatnych. Teren ogólnie dostępny.

Oprac. Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 21.06.2019 r.