osada, st. 11 - Zabytek.pl

osada, st. 11

osada młodsza epoka kamienia - neolit Kruszyna

Kruszyna

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Skarbimierz

Osada wielokulturowa w Kruszynie zamieszkiwana przed około 3 tys.lat przez ludność kultury łużyckiej i później przed około 1700 lat przez ludność kultury przeworskiej, jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o pradziejach Śląska.

Jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę o pradziejach tego regionu.

Usytuowanie i opis

Obiekt zlokalizowany jest na gruntach pomiędzy szosą ze Zwanowic do Brzegu a kanałem Odry, około 800 m na E od skrzyżowania głównej ulicy wsi z szosą Zwanowice - Brzeg. Być może w okresie rzymskim w/w szosa była duktem, którym  prowadził szlak handlowy po południowej stronie Odry, przez obszar wówczas porośnięty lasem.

Osada wielokulturowa położona jest na polach ornych rozciągających się na lekko wyniesionej piaszczystej terasie starorzecza przeciętego w XX wieku przez kanał Odry, na działkach gruntowych nr 86/2, 87 i sąsiednich. Relikty pradziejowej osady zalegają pod warstwą orną, a artefakty archeologiczne zostały odkryte na powierzchni pól.

Historia

Stanowisko zostało odkryte w 1974 r. podczas badań powierzchniowych przez opolskich archeologów K. Macewicza, P. Kubowa, E. Tomczaka pracowników Biura Dokumentacji Zabytków w Opolu i Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu. Zostało zewidencjonowane jako Zwanowice stan. A. Weryfikacyjne badania powierzchniowe w 1987 r. (systemem AZP) wykonał Piotr Kubów z Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu. Rozpoznanie powierzchniowe pozwala na określenie chronologii obiektu na młodszą epokę kamienia – neolit, okres halsztacki (kultura łużycka) oraz okres rzymski (kultura przeworska).

Stan i wyniki badań

Stanowisko archeologiczne - osada, zostało odkryte przez opolskich archeologów w 1974 r. Znaleźli oni fragmenty naczyń glinianych użytkowanych przez ludność kultury łużyckiej. W 1987 r. w ramach badań Archeologicznego Zdjęcia Polski powierzchniową penetrację pól przeprowadził P. Kubów z Muzeum Piastów Śląskich. Znalazł on fragmenty naczyń glinianych, które prof. Stanisław Pazda datował na neolit i okres rzymski (kultura przeworska). Artefakty archeologiczne zostały odkryte na powierzchni pól.

Stanowisko położone jest na gruntach prywatnych. Teren ogólnie dostępny.

Oprac. Krzysztof Spychała, OT NID w Opolu, 17.06.2019 r.

Bibligrafia

• Archiwum Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Opolu: teczka rejestru nr A-806/88; Karta Ewidencji Stanowiska Archeologicznego Kruszyna nr 11, AZP 25/86-33; zbiór zabytków i księga inwentarzowa poz. nr 1047, poz. nr 2844.

Rodzaj: osada