kościół parafialny pw. św. Stanisława Biskupa i Męczennika - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Stanisława Biskupa i Męczennika

kościół 1345 r. Wschowa

Wschowa

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Czas powstania kościoła nie jest dokładnie znany.Prawdopodobnie budowę podjęto zaraz po lokacji miasta w połowie XIII wieku, a pierwsza wzmianka z 1326 r.

mówi o plebanie Jordanie. Co więcej przez Wschowę przebiegał szlak pielgrzymkowy św. Jakuba prowadzący do Santiago de Compostela w północno-zachodniej Hiszpanii.

Zgodnie ze średniowiecznym, powszechnie panującym zwyczajem farę zlokalizowano na skraju ówczesnego miasta w pobliżu fortyfikacji. Fara wschowska jest budowlą orientowaną, nad całością dominuje, od zachodu, potężna wieża (68 m.), której zakończenie budowy upamiętnia tablica fundacyjna z herbem miasta i datą 1580. Zwieńczona jest barokowym hełmem. Na zewnątrz u dołu wieży widoczny jest tajemniczy symbol muszli kojarzony z Drogą św. Jakuba. Na kształt budowli miały wpływ pożary (m.in. w 1435, 1529 i 1685 r.). Wielkim dobrodziejem w odbudowie rodzinnego miasta , po pożarze w 1529 roku, stał się kanonik wrocławski i nyski, archidiakon głogowski, proboszcz raciborski, doktor obojga praw Matthaeus Lamprecht (1477-1552). W 1720 roku, w okresie baroku, autorem projektu odbudowy budowli był architekt włoski Pompeo Ferrari, który należał do tutejszego cechu kamieniarzy, murarzy i architektów. Odbudowa kościoła katolickiego rozpoczęła się w 1720 r., w 1724 r. położono główne sklepienie (mistrza Siegmund Seidorn), a w 1726 roku mistrz Caspar Frantz zamontował gałkę i blaszaną chorągiewkę z herbem miasta i datą „1726” na wieży.

We wnętrzu sieciowe sklepienie, nad prezbiterium ( 1552 r.) oraz barokowy wystrój i wyposażenie. W ołtarzu głównym obraz „Wniebowzięcia NMP” i medalion z wizerunkiem św. Stanisława Biskupa. Sześć ołtarzy bocznych z XVIII wieku: Opatrzności Bożej, św. Ignacego Loyoli, Aniołów Stróży, NMP, św. Krzyża oraz pierwotnie św. Jana Nepomucena (obecnie Matki Boskiej Ostrobramskiej).

Na sklepieniu w nawie głównej, sprawiającym wrażenie kopuły, polichromia z przedstawieniem Trójcy Świętej w otoczeniu Archaniołów. W nawach bocznych malowana historia życia Marii i Jezusa oraz przedstawienia emblematyczne inspirowane księgą Hermana Hugo Pia Desideria.

Tu odbył się ślub króla Kazimierza Wielkiego z Jadwigą księżniczką żagańska (1365r.). We wschodniej elewacji zamurowana królewska brama, wejście królów: August II i August III. W latach 1777-1787 proboszczem był Józef Rogaliński, autor pierwszego podręcznika do fizyki w języku polskim. 9 XI 1793 konsekrowano tu Ignacego Raczyńskiego późniejszego arcybiskupa gnieźnieńskiego.

Źródło: Informator „Wschowa na Drodze św. Jakuba” wydany przez Stowarzyszenie Czas A.R.T.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .