kamienica, Wschowa

photo

Kamienica zbudowana została w drugiej połowie XVIII w. Jest to piętrowy budynek z drugim piętrem w szczycie, o trójosiowej elewacji, przekształcony w przyziemiu. Szczyt ujęto esownicami i rozczłonkowano parą pilastrów i nisz muszlowych w obramieniach z kluczami. W szczycie znajduje się okno i płycina w ozdobnym obramieniu. W zwieńczeniu umieszczono czworolistną płycinę i odcinkowy przyczółek. Sień i pomieszczenia w przyziemiu posiadają sklepienia kolebkowo-krzyżowe i kolebkowe z lunetami.
W 1890 r. mieszkał tutaj żydowski kuśnierz Salomon Liebner z żoną Ernestine d.d. Levy. W 1892 r. nieruchomość należała do W. Nelde, a w 1928 r. do wdowy Emmy Nelde d.d. Lorenz (podobnie jak kamienica nr 10). W latach 1929-1941 (po poślubieniu Emmy N.), budynki oznaczone wówczas nr 9 i 10 były własnością kupca Alfreda Hielschera. W 1928 r. wśród lokatorów było dwóch mistrzów szewskich, Josef Schmidt i Paul Hoffmann. W latach 1940-1941 mieszkał tu robotnik Josef Schulz z rodziną.

Źródło: "Wschowskie Ulice cz. I Stare Miasto" Dariusz Czwojdrak

Obiekt uzupełniony przez użytkownika Magdalena.