park - Zabytek.pl

Lubzina

woj. podkarpackie, pow. ropczycko-sędziszowski, gm. Ropczyce - obszar wiejski

Park wraz z dworem stanowi przykład skromnej siedziby szlacheckiej z okolic Ropczyc. Jest także ważnym elementem w strukturze  przestrzennej wsi.

Historia

Budynek dworu powstał prawdopodobnie przed poł. XIX w. dla Macieja Garbaczyńskiego, być na reliktach wcześniejszego obiektu, jako element folwarku. W 2 poł. XIX w. przeszedł na własność rodziny Raczyńskich, zamieszkujących w pobliskiej Zawadzie.

Po poł. XX w. folwark przestał istnieć a w budynku urządzono przedszkole oraz mieszkania. Funkcja przedszkola utrzymana została do czasów obecnych.

Zdjęcie 360°
360°
360°

Opis

Zespół dworski, o niewielkiej powierzchni, położony jest w środkowej części wsi, wśród zabudowy wiejskiej, przy skrzyżowaniu lokalnych dróg, na terenie płaskim.

Park będący nim właściwie tylko z nazwy, to okrąg grabów przed frontem budynku, będący prawdopodobnie przerośniętym żywopłotem gazonu dawnego podjazdu. Po południowej stronie dworu nie zachowały się historyczne nasadzenia.

Dostępność. Obiekt niedostępny.

Oprac. Barbara Potera, OT NID Rzeszów, 17.05.2019 r.