fort ześrodkowany N XVIII LIPOWICA - fortyfikacje rdzenia twierdzy - obwód Noyon - Zabytek.pl

fort ześrodkowany N XVIII LIPOWICA - fortyfikacje rdzenia twierdzy - obwód Noyon

architektura obronna 1887 r. Przemyśl

Przemyśl, Armii Krajowej

woj. podkarpackie, pow. Przemyśl, gm. Przemyśl

Fort NHW XVIII (Noyauhauptwerk XVIII) „Lipowica” jest dobrze zachowanym fortem artyleryjskim.

Ma duże wartości naukowe i historyczne jako zabytek architectury militaris oraz jako element obwarowań rdzenia „Noyau”.

Historia

W 1887 r., w związku z pogorszeniem sytuacji politycznej w Europie i zagrożeniem wybuchu wojny z Rosją, Generalny Inspektor Inżynierii gen. Daniel Salis Soglio uzyskał zgodę na dodatkowe wzmocnienie Twierdzy Przemyśl. W tym samym roku rozpoczęto planowaną od 1872 r. budowę wewnętrznej, ciągłej linii obronnej – rdzenia Noyon. Pierwszy projekt rdzenia opracował Salis Soglio. W 1877 r. zmodyfikował go  Anton Werner, szef Dyrekcji Inżynierii Fortecznej dla Galicji we Lwowie. Rdzeń rozplanowany po obu brzegach Sanu miał obwód 16 km. Jego zadaniem było zabezpieczenie centrum twierdzy z licznymi magazynami przed niespodziewanym, gwałtownym atakiem rosyjskiej konnicy bezpośrednio po rozpoczęciu działań wojennych, przed przygotowaniem zewnętrznej linii fortów do obrony. Rdzeń z bramami fortecznymi spełniał także rolę policyjną – umożliwiał kontrolowanie ruchu osób.

W ramach budowy rdzenia, w pn. narożniku obwodu, powstał fort artyleryjski XVIII Lipowica. Jego zadaniem, jako głównego punktu oporu, było panowanie nad wzgórzami Lipowicy. Dodatkową funkcją było flankowanie linii rdzenia w kierunku wsch. oraz pd.-wsch. Na mapie Twierdzy Przemyśl Spezial-Übersichts-Plan von Przemysl, Blatt 12 ŻURAWICA z 1897 r. widoczny jest na zewnątrz fortu, przy bramie wjazdowej, murowany budynek mieszczący kuchnię i prawdopodobnie toalety. Plan fortu widoczny na mapie wskazuje na istnienie w narożniku czoła i prawego barku podwójnej kaponiery broniącej fosy fortu. Fort XVIII był więc jednym z nielicznych obiektów rdzenia wyposażonych w ten ważny element. W forcie znajdowały się także koszary szyjowe i schron główny, których ściany i stropy wykonane były z belek drewnianych. Budynki te osłaniały wysokie ziemne wały. Warstwa ziemi przykrywała też stropy. W 1901 r. fort był uzbrojony w 4 działa 12 cm M.61 na lawetach fortecznych, 2 moździerze 15 cm M.78 i dwa działa 8 cm M.75. Jego załogę stanowiła ½ kompanii piechoty i 71 artylerzystów. Wchodził w skład II obwodu obronnego – „Rdzeń lewy brzeg Sanu”. W 1909 r. 2 działa 8 cm M.75 zmieniono na 2 działa 9 cm M.75/96 Feldkanone na lawetach polowych. Na baterii sprzężonej ustawiono 2 działa tego samego typu. Pozostałe uzbrojenie nie uległo zmianie. Do wybuchu wojny prawdopodobnie nie wykonano koszar szyjowych i schronu głównego.

Podczas walk o Twierdzę Przemyśl w latach 1914-1915 fort nie odegrał większej roli. Podczas kapitulacji twierdzy 22.03.1915 r. zostało zniszczone jego uzbrojenie, a kaponiera, koszary szyjowe i schron główny zostały rozebrane w następnych latach.

Fort odniósł znaczącą rolę podczas walk w obronie Przemyśla przed atakiem oddziałów ukraińskich. Zlokalizowano tu magazyny amunicji. 5.11.1918 r. obsadzony został przez 70 żołnierzy i oficerów. Kontratak załogi fortu przyczynił się do odrzucenia ukraińskiego szturmu na Zasanie w dniu następnym.

Podczas II wojny światowej na terenie fortu XVIII „Lipowica” okupanci niemieccy przeprowadzili egzekucję, podczas której rozstrzelali 33 osoby. Ciała pomordowanych zostały ekshumowane w 1945 r. i przeniesione na cmentarz w Zasaniu.

Opis

Fort XVIII „Lipowica” jest ziemnym, jednowałowym fortem artyleryjskim, ześrodkowanym założonym na nieregularnym planie. Fort zlokalizowany jest na wypłaszczonym, zalesionym wzniesieniu, rozpoczynającym od pd.-wsch. ciąg wzgórz Lipowica. Pd.-zach. bark fortu przylega do granicy pomiędzy Żurawicą i Przemyślem. Dojazd do fortu prowadzi dawną forteczną drogą rokadową rdzenia, obecną ul. Armii Krajowej.

Powierzchnia fortu ok. 2,27 ha.

Fort ma konstrukcję ziemną, otoczony jest wałem ziemnym i fosą suchą. Wały czoła i obu barków z poprzecznicami oddzielającymi stanowiska armat. Na obu skrzydłach ukształtowano wieloboczne stanowiska otoczone wałem z poprzecznicami. Stanowiska te umożliwiały obronę flankową fos barkowych oraz pełniły rolę tradytorów broniących międzypola. Brama wjazdowa w wale szyjowym zlokalizowana jest w osi fortu. Przed bramą znajdował się ziemny szaniec szyjowy założony na planie redanu. Obecnie szaniec jest słabo czytelny w terenie. Schron pogotowia w poprzecznicach zachowane są częściowo i w różnym stopniu. Schrony mają ściany murowane z kamienia (ściany narażone i boczne cokoły sklepień) oraz z kamienia i cegły (ściana czołowa). Schrony przykryte są półkolistymi sklepieniami z blachy falistej. Wewnątrz fortu znajdują się wysokie wały osłaniające niezachowane koszary szyjowe i schron główny. Kaponiera i budynek kuchni niezachowane.

Zabytek jest dostępny bez ograniczeń.

Oprac. Adam Sapeta, OT NID w Rzeszowie, 08.11.2019 r.