Wschowa, Rynek 10

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

W kamienicy przy ul.Rynek 10 (wcześniej nr 17) w 1886 r.mieszkał mistrz rzeźnicki Otto Wittig z żoną Wandą d.d.

Kornatzki i inspektor gospodarczy Oskar Gruschke z żoną Anną d.d. Meyer. Na początku XX w. mieściła się tam rzeźnia i fabryka kiełbas. W 1905 r. lokatorką była pochodząca z Leszna Minna Bauchwitz d.d. Rackwitz, wdowa po żydowskim kupcu Bernhardzie Bauchwitzu. W 1928 i 1929 r. jako właścicielkę wymieniono wdowę Wandę Wittig d.d. Karnetzki. W 1942 r. mieszkała tam księgowa Helena Wittig, a także murarz Renhold Strauchmann z Siedlnicy (od 1939 r.), wdowa Helena Włodarska d.d. Axt (od 1933 r.), szewc Josef Horn i pomoc domowa Anna Horn. W kwietniu 1942 r. zamieszkał pod tym adresem żandarm Kurt Alsleben z Frase w Saksonii-Anhalt z żoną Charlottą Anną d.d. Strauchmann. W roku 1943 mieszkała w nim Helena Oelze d.d. Reichard. Po II wojnie światowej sklep masarski prowadził tam Józef Skiba.

Źródło: "Wschowskie Ulice cz. I. Stare Miasto" Dariusz Czwojdrak

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .