dom kapituły - Zabytek.pl

dom kapituły

budynek mieszkalny przełom XV/XVI w. Wrocław

Wrocław, Plac Katedralny 17

woj. dolnośląskie, pow. Wrocław, gm. Wrocław

Budynek kancelarii kapituły katedralnej, wzniesiony przy domu kapituły, ob.mieszczący Muzeum Archidiecezjalne, jest cennym przykładem wrocławskiej architektury barokowej.

Historia

Pierwsze wzmianki o domu kapituły pochodzą z 1382 r. - wcześniej kapituła zbierała się w katedrze lub w kościele pw. św. Idziego. Z inicjatywy biskupa wrocławskiego Jana V Thurzo, z wykorzystaniem murów starszej budowli, wzniesiono w latach 1518-1527 nowy dom kapituły. W czasach nowożytnych do domu kapituły dostawiono od wschodu dwór kanoniczy, przebudowany w 1756 r. na kancelarię kapituły katedralnej. Obecnie budynek d. kancelarii kapituły katedralnej, dom kapituły oraz gmach biblioteki i archiwum diecezjalnego z 1896 r. są użytkowane przez wrocławską Bibliotekę Kapitulną, Archiwum Archidiecezjalne i Muzeum Archidiecezjalne (wrocławskie muzeum diecezjalne, założone przez kard. Georga Koppa 1 sierpnia 1898 r., zostało otwarte i poświęcone 29 października 1903 roku).

Opis

Budynek d. kancelarii kapituły katedralnej, ob. siedziba Muzeum Archidiecezjalnego, jest położony na Ostrowie Tumskim, na północ od katedry, w północnej pierzei ul. Katedralnej. Jest to budowla trzykondygnacyjna, podpiwniczona, nakryta dachem czterospadowym. W XIX w. dobudowano do obiektu dwa ryzality od strony północnej. Fasada siedmioosiowa, w środkowej osi wejście do budynku (w portalu wtórnie umieszczony barokowy kartusz). Elewacje z ramową dekoracją tynkową. W części wnętrz zachowały się osiemnastowieczne sztukaterie sufitów.

Zabytek dostępny. Informacje o godzinach otwarcia Muzeum Archidiecezjalnego, Archiwum Archidiecezjalnego i Biblioteki Kapitulnej dostępne na stronie internetowej muzeum: http://www.muzeum.archidiecezja.wroc.pl).

Oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 20.08.2014 r.