dom handlowy - Zabytek.pl

dom handlowy

budynek użyteczności publicznej 1906 - 1907 Wrocław

Wrocław, Rynek Rynek 1

woj. dolnośląskie, pow. Wrocław, gm. Wrocław

Secesyjny dom handlowy.

Historia

Budynek powstał na miejscu barokowego okazałego domu, przebudowanego w 1802 r. a następnie rozebranego w 1906 roku. Projekt domu handlowego, w którym siedzibę znalazło także kilka innych firm usługowo-handlowych, wykonał wrocławski architekt Hermann Wahlich. Wzniesiono go już w 1907 r. Szczęśliwym trafem w 1945 roku nie ucierpiał i od tego roku mieściła się w nim Krawiecka Spółdzielnia Pracy „Polmoda”. W latach 1996-97 przeprowadzono remont budynku na potrzeby Hypo-Banku Polska SA (do roku 2002 działało tu także Radio Kolor). Na cele użytkowe zaadaptowano część poddasza, elewacje oczyszczono, odrestaurowano detale, wymieniono stolarkę, zabytkowe dwuskrzydłowe drzwi w elewacji płn. poddano renowacji.

Opis

Budynek usytuowany na narożnej, północnej działce zachodniej pierzei rynku. Szczytowy, pięciokondygnacyjny, o żelbetowej konstrukcji szkieletowej, na rzucie prostokąta z ryzalitem w elewacji zachodniej. Dach dwukondygnacyjny, mansardowy. Na kalenicy smukła sygnaturka. Fasada od strony Rynku rozwiązana kulisowo. Na pierwszym planie jednoosiowy, pięciokondygnacyjny ryzalit, zwieńczony szczytem o falistym wykroju, ujęty po bokach zgeometryzowanymi wolutami. W głębi fasada, jednoosiowa, zwieńczona analogicznie rozwiązanym szczytem. Elewacja od ul. Św. Mikołaja 7-osiowa, w 5. osi nad wejściem 5. kondygnacyjny, wieloboczny wykusz klatki schodowej. Obie elewacje wieńczy mocno wysunięty okap. Na trzech pierwszych kondygnacjach okna w formie dużych, prostokątnych witryn, powyżej po trzy mniejsze, prostokątne okna na linii osi. Dekoracja fasad oszczędna, w stylu secesji: osie oddzielone pilastrami w wielkim porządku, o kapitelach kostkowych oraz w kształcie kwiatów lotosu. Detal architektoniczny pojawią się jeszcze jedynie w szczytach oraz ryzalicie (zgeometryzowane formy roślinne).

oprac.. Teresa Przydróżna, OT NID we Wrocławiu, 13-11-2015 r.

Styl architektoniczny: modernistyczny