willa Stara Kancelaria - Zabytek.pl

willa Stara Kancelaria

willa 1864 - 1865 Szczawnica

Szczawnica, Plac Dietla 3

woj. małopolskie, pow. nowotarski, gm. Szczawnica - miasto

Willa „Stara Kancelaria” została wybudowana w latach 1864-1865.Związana jest z uzdrowiskiem w Szczawnicy.

Znajdowała się tu kancelaria zakładu zdrojowego górnego.

Historia

Pierwsze informacje o leczniczych własnościach szczawnickich źródeł pochodzą z początku XIX w. W 1810 r. dokonano pierwszej wstępnej analizy wody szczawnickiej. Willę wybudowano w latach 1864-1865 z inicjatywy, staraniem i według projektu Józefa Szalay’a. Znajdowały się tu mieszkanie zarządcy i kancelaria Górnego Zakładu. W końcu XIX w. obiekt rozbudowano z dodaniem ganku frontowego. W latach 30. XX w. przyjmował tu pacjentów znany lekarz Wilhelm Kropaczek. W przyziemiu willi znajdował się magazyn butelek z wodą zdrojową. Od 1948 r. dom funkcjonował jako mieszkanie pracownicze. W latach 1956-1985 mieszkał w willi znany lekarz Eugeniusz Beda. W latach 1985-1990 w przyziemiu budynku mieściła się galeria BWA. Obecnie w przyziemiu willi mieści się zakład gastronomiczny, a na piętrze znajdują się mieszkania.

Opis

Willa usytuowana jest w zachodniej pierzei pl. Dietla, na stoku, w pobliżu zdroju „Waleria”. Wybudowana została w stylu „alpejskim”. Założona na rzucie prostokąta, parterowa, nakryta dachem dwuspadowym z okapami. Drewniana, konstrukcji zrębowej, usytuowana na wysokim, kamiennym podmurowaniu wyrównawczym, mieszczącym piwnice. Połacie dachu kryte blachą. Układ wnętrz dwutraktowy, trójosiowy z sienią na osi. Elewacja frontowa pięcioosiowa, z nadwieszonym na osi gankiem trójprzęsłowym, wspartym na fazowanych słupach, z trójkątnym przyczółkiem, nakrytym daszkiem dwuspadowym. Między słupami arkady oraz detal snycerski (czworoliście).

Obiekt dostępny z zewnątrz przez cały rok.

Oprac. Olga Dyba NID OT w Krakowie, 18.06.2015 r.