kaplica św. Franciszka zw. Pokutną - Zabytek.pl

kaplica św. Franciszka zw. Pokutną

kaplica 1926 r. Radecznica

Radecznica, Klasztorna 6

woj. lubelskie, pow. zamojski, gm. Radecznica

Kaplica odpustowa świętego Franciszka w Radecznicy jest cennym zabytkiem związanym z miejscem objawień świętego Antoniego z Padwy w 1664 roku oraz z funkcjonującym tutaj kościołem i konwentem oo.bernardynów, sanktuarium zwanym „Częstochową Lubelszczyzny”, które jest jednym z najważniejszych ośrodków kultu świętego Antoniego w Polsce.

Historia obiektu

Obiekt powstał w 1926 r., jako kaplica odpustowa ze spowiednicami. Wystawiono go w siedemsetną rocznicę śmierci św. Franciszka ze składek Trzeciego Zakonu św. Franciszka. Pracami budowlanymi kierował przyszły prowincjał zakonu w Radecznicy, ojciec Metody Sikora. Remont kaplicy wykonano w 2016 r., wymieniono wówczas pokrycie dachu na dachówkę i odnowiono więźbę dachową.

Opis obiektu

Kaplica św. Franciszka, zwana też „Pokutną”, jest usytuowana w północnej części miejscowości, w obrębie zespołu klasztornego oo. bernardynów, na zachód od drogi prowadzącej na parking klasztoru. Frontem jest zwrócona na wschód.

Po obu stronach kaplicy, od południa i od północy, są zlokalizowane skrzydła -  otwarte arkadowe galerie, pełniące niegdyś funkcje odpustowych spowiednic. Od tyłu kaplicy i zachodniej galerii, przylegają współczesne pawilony szpitalne. Kaplica i obie galerie zostały zbudowane z cegły i otynkowane.

Obiekt powstał na planie prostokąta. Jest przykryty dachem dwuspadowym z wysmukłą wieżyczką na sygnaturkę. Jego elewacja frontowa, w narożach ujęta pilastrami, posiada na osi portal wejściowy zamknięty półkolistą archiwoltą. Powyżej, na fryzie belki architrawu, jest umieszczona inskrypcja fundacyjna: „1226 /Tercjarze i Czciciele/ św. O. N. Franciszkowi/ 1926”. Całość wieńczy szczyt ujęty z obu stron wolutowymi spływami, pośrodku z niewielką niszą z figurką św. Franciszka. Do kaplicy prowadzą od frontu drzwi wejściowe płycinowe czterodzielne z przeszklonym nadświetlem, z obu bocznych stron - drzwi trójdzielne Wnętrze kaplicy jest jednoprzestrzenne, w części prezbiterium z absydą w formie półokręgu, zamknięte u góry sklepieniem kolebkowym z lunetami, które nad absydą przechodzi w półkopułę. W południowo-zachodnim narożu, w grubości muru, znajdują się drewniane schody kręcone, prowadzące na poddasze kaplicy. Ściany i sklepienie pokrywa polichromia. W kaplicy stoi drewniany ołtarz.

Galerie boczne zbudowano na planie wydłużonych prostokątów. Zostały przesklepione kolebką na gurtach, przykryte dachami pulpitowymi. Od frontu są otwarte arkadami wspartymi na trzech okrągłych filarach.

Dostępność obiektu dla zwiedzających: Dostęp ograniczony.

Autor noty: Ewa Prusicka, OT NID w Lublinie, 15.06.2023 r.