willa Luboń - Zabytek.pl

willa Luboń

willa 1864 r. Rabka-Zdrój

Rabka-Zdrój, Orkana 32

woj. małopolskie, pow. nowotarski, gm. Rabka-Zdrój - miasto

Willa, wzniesiona w pierwszym okresie istnienia uzdrowiska, stanowi cenny przykład wczesnej formy „stylu uzdrowiskowego”.

Historia

Willa wybudowana została zapewne bezpośrednio po 1864 r., w pierwszym okresie istnienia uzdrowiska, staraniem twórcy i pierwszego właściciela kurortu, Juliana Zubrzyckiego. Pełniła funkcję pensjonatu dla przebywających w kurorcie kuracjuszy. Po 1945 r. poddawana była drobnym remontom, m.in. przekształcono stolarkę okienną. Wnętrza częściowo przekształcone i zaadaptowane do obecnych funkcji. Obecnie mieszczą się w niej gabinety lekarskie związane z uzdrowiskiem oraz pokoje hotelowe.

Opis

Willa usytuowana jest w centrum uzdrowiska, przy ul. Orkana (głównej drodze zdrojowej), na szkarpie opadającej ku pn. do potoku Słonka. Wolnostojąca, zwrócona frontem do ulicy. Obiekt stanowi cenny przykład wczesnej formy „stylu uzdrowiskowego” o silnych tradycjach klasycystycznych. Willa założona na rzucie prostokąta, o pięcioosiowym układzie wnętrz, piętrowa. Nakryta jest dachem dwuspadowym o kalenicy równoległej do ulicy. Obiekt drewniany, ściany konstrukcji zrębowej, tynkowany. Usytuowany, od pn., na wysokim podmurowaniu wyrównawczym mieszczącym piwnice. Połacie dachowe kryte są blachą. Elewacja frontowa o formach klasycystycznych, symetryczna, dziewięcioosiowa, posiada artykulację pionową przeprowadzoną kanelowanymi pilastrami. Trzy osie środkowe zajmuje portyk z czterema filarami, wspierającymi trójkątny szczyt, kryty daszkiem dwuspadowym. W portyku, na wysokości piętra, znajduje się balkon z metalową balustradą. W wejściu do sieni znajdują się drzwi płycinowe, dwuskrzydłowe. Elewacja tynkowana w kolorze żółtym, pilastry oraz filary portyku pomalowane są na biało. Elewacja tylna asymetryczna, przesłonięta częściowo przewiązką. Przy elewacjach bocznych znajdują się werandy, piętrowe, konstrukcji słupowej, przeszklone, nakryte oddzielnymi daszkami pulpitowymi. Ponad daszkami werand szczyty dachu szalowane są pionowo i poziomo deskami, z pojedynczymi oknami. Okap dachu wsparty na krokwiach z profilowanymi zakończeniami.

Obiekt dostępny z zewnątrz i wewnątrz.

Oprac. Olga Dyba, NID OT w Krakowie, 15-02-2017 r.