willa Józef - Zabytek.pl

willa Józef

Rabka-Zdrój, Orkana 28

woj. małopolskie, pow. nowotarski, gm. Rabka-Zdrój - miasto

Drewniana willa zbudowana została na cel kolonii dla dzieci ze szpitala św.Łazarza w Krakowie.

Stanowi przykład stylu „uzdrowiskowego” w architekturze Rabki Zdroju.

Historia

Budynek z przeznaczeniem dla kolonii dla dzieci szpitala dziecięcego św. Ludwika w Krakowie wybudowano w latach 1901-1904 wg proj. Józefa Pokutyńskiego. 11 czerwca 1904 r. odbyła się uroczystość poświęcenia i otwarcia nowego domu Kolonii. Poświęcenia dokonał kanclerz biskupa krakowskiego. ks. Władysław Bandurski, któremu asystował proboszcz parafii pw. św. Marii Magdaleny w Rabce, ks. Jakub Zych. W kolejnych latach, w dalszym ciągu trwały prace przy rozbudowie obiektu. W 1910 r. rozpoczęto budowę łazienki z dziesięcioma wannami dla dzieci i jedną dla dorosłych. Została ona oddana do użytku w 1911 r., kiedy to podłączono do niej rurociąg doprowadzający solankę z nowo otwartego źródła na „Wyżyskach”. Od czasu otwarcia nowego domu liczba kuracjuszy systematycznie rosła. W 1904 r. przyjęto 141 pacjentów, a w 1908 - 177. Po II wojnie światowej budynek kolonii „Pod św. Józefem” stał się siedzibą dyrekcji przedsiębiorstwa. W 2006 r. dyrekcja Uzdrowisko Rabka S.A. zdecydowała o sprzedaży budynku.

Opis

Budynek usytuowany jest przy ul. Orkana, w głębi działki, otoczony jest ogrodem. Wolnostojący. Willa wzniesiona została w stylu „uzdrowiskowym”, o silnych wpływach stylu „zakopiańskiego”. Jest to obiekt trójskrzydłowy, ze skrzydłem głównym pd. i parą skrzydeł bocznych przy elewacji tylnej. Skrzydło główne na planie wydłużonego prostokąta, o układzie dwutraktowym, dwupiętrowe. Obiekt nakryty jest wysokim dachem przyczółkowym z wydatnymi lukarnami. Drewniany, konstrukcji zrębowej, posadowiony na podmurowaniu. Połacie dachu kryte są blachą. Elewacje oszalowane poziomo deskami „na nakładkę”, dzielone deskowym gzymsem, wspartym na dekoracyjnych konsolkach. Fasada symetryczna, siedmioosiowa, z ryzalitami w osiach środkowej i skrajnych. W ryzalicie środkowym znajduje się wejście poprzedzone gankiem wspartym na drewnianych słupach. Ryzality zwieńczone są przyczółkowymi szczytami. W frontowej połaci dachu facjaty z daszkami pulpitowymi. Elewacja tylna skrzydła głównego symetryczna, dziewięcioosiowa, z trójosiowym ryzalitem środkowym. Wewnątrz stropy belkowe. W wejściu głównym drzwi zamknięte półkoliście, kołkowane, z motywem słońca.

Oprac. Olga Dyba NID OT w Krakowie, 19.06.2015 r.

Rodzaj: willa