dom

budynek mieszkalny przełom XVIII/XIX w. Piotrków Trybunalski

Piotrków Trybunalski, Plac Stefana Czarnieckiego 7

woj. łódzkie, pow. Piotrków Trybunalski, gm. Piotrków Trybunalski

Zajazd pod Matką Boską, dom mieszkalny przy jednym z głównych placów miasta.

Historia

Plac Czarneckiego położony jest na terenie Starego Miasta, przy północno-zachodnim narożniku Rynku. Powstał on w 1819 r., w wyniku parcelacji 10 działek, znajdujących się między ulicami: Żydowską, Krótką i Kościelną. Plac zwano Nowym Rynkiem, później placem Maślanym. Budynek pod numerem 8 (obecnie 7) pochodził ze starszej zabudowy. Był to zajazd zwany Pod Matką Boską - w facjacie budynku znajdował się obraz Matki Boskiej z dzieciątkiem. Zajazd należał do Gruszkowskiego. W 1836 r. posesję narożną i dwie sąsiednie kupili małżonkowie Andrzej i Marianna Kinn. Po śmierci Andrzeja połowę nieruchomości odziedziczyła Marianna Krochalska z domu Kinn i jej dzieci. W latach 70. XIX w. nieruchomość zostaje sprzedana żydowskim kupcom. W końcu XIX w. należała do braci Bartenbachów. W 1897 r. przeszła w na własność Bolesława i Amalii Bartenbachów. W 1917 r. zakupili ją Josef i Gitla Perłowicz. W 1924 r. po śmierci Josefa nieruchomość pozostała w rękach wdowy i ich sześciorga dzieci. Tuż przed II wojną światową właścicielem nieruchomości był Szloma Perłowicz, a następnie Fajga Wołkowicz.

W XX w. w budynku mieściły się jatki rzeźnicze. W 1918 r. przerobiono je na magazyny.

Opis

Budynek usytuowany jest we wschodniej pierzei placu, jako trzeci od południa. Od południa przylega do piętrowej kamienicy, od północy do parterowego budynku. Od zachodu do budynku przylega prostopadły parterowy łącznik komunikujący ją z piętrową oficyną. Przejazd na podwórze od południa.

W wyniku licznych przekształceń cechy stylowe budynku zostały zatarte. Jedynie wystawka ma cechy późnobarokowe.

Obiekt wzniesiony na planie prostokąta, dwutraktowy. W części frontowej trzy pomieszczenia dostępnie bezpośrednio z ulicy. Do traktu tylnego wejście przez łącznik. Podpiwniczona jest jedynie część południowa budynku. Piwnice dostępne wejściem pod schodami, w sieni. Piwnice doświetlone małym oknem od wschodu. Na poddaszu w południowej części wydzielone mieszkanie.

Budynek murowany z cegły ceramicznej na zaprawie wapiennej, tynkowany. Piwnice sklepione kolebkowo. Sklepienie kolebkowe również nad przejściem z pomieszczenia traktu frontowego do tylnego. Strop drewniany, belkowy. Sufity tynkowane na trzcinie. Więźba dachowa drewniana, krokwiowo-jętkowa. Dach kryty blachą cynkowaną. Podłogi deskowe, w pomieszczeniach frontowych i korytarzu – posadzki z płytek ceramicznych. Schody do piwnicy – jednobiegowe, murowane z cegły. Na poddasze drewniane, dwubiegowe z duszą i podestem, na strych zabiegowe, balustrada z drewnianych słupków. Drzwi jedno i dwuskrzydłowe, ramowo-płycinowe. Frontowe przeszkolone z nadświetlem. Okna współczesne, PCV zespolone. W wystawkach ościeżnicowe, dwuskrzydłowe z prostokątnym, uchylnym nadświetlem. Budynek parterowy, kryty dachem dwuspadowym, usytuowany kalenicowo. Na osi budynku w obu połaciach dachu wystawki jednoosiowe, zwieńczone szczytem o obrysie zbliżonym do trójliścia. Wystawki przykryte dachami dwuspadowymi. Na południe od niej, w obu połaciach dachu, po dwa okna pod daszkami dwuspadowymi.

Elewacja zachodnia-frontowa. Parterowa, na niskim cokole, gładko tynkowana, sześcioosiowa z wejściem w trzeciej osi od północy. Wszystkie otwory prostokątne, przekształcone, powiększone. W wystawce mniejsze, prostokątne okno, również wtórne. Boczne ścianki wystawki zwieńczone uskokowym gzymsem.

Elewacja wschodnia parterowa, na wysokim cokole, sześcioosiowa. Drzwi w trzeciej osi od południa poprzedzone parterowym łącznikiem. Okna prostokątne, w otworach rozglifionych do wnętrza. Wystawka i okna jak od frontu.

Własność prywatna. Obiekt dostępny z zewnątrz.

Oprac. Agnieszka Lorenc-Karczewska, OT NID w Łodzi, 08.06.2020 r.