dom

budynek mieszkalny poł. XIX w. Piotrków Trybunalski

Piotrków Trybunalski, Farna 4

woj. łódzkie, pow. Piotrków Trybunalski, gm. Piotrków Trybunalski

Dom murowany wzniesiony na XVI - wiecznych piwnicach, na terenie Starego Miasta.

Historia

Nieruchomość znajdująca się na terenie Starego Miasta Piotrkowa Trybunalskiego wytyczona została prawdopodobnie podczas kształtowania się układu starego miasta w XIV wieku. Pod obiektem, we frontowej części działki, znajdują się piwnice wzniesione prawdopodobnie w XVI w. Naziemna część obiektu powstała być może w XIX w. na co wskazuje konstrukcja więźby dachowej. Na początku XX w. nieruchomość stanowiła własność Emanuela i Ruchli małżonków Sztainberg. Połowę nieruchomości w 1914 r. należącą do Emanuela sprzedano Ruchli Zajdman, która odsprzedała ją Izraelowi-Samuelowi Fiszlewiczowi. Część należąca do Ruchli Szteinberg w 1938 r. przeszła na własność jej spadkobierców. Zarówno Szteinbergowie oraz Fiszlewiczowie sprzedali swoje prawa własności w 1939 r. Tadeuszowi i Stanisławie Michniewiczom.

Opis

Dom znajduje się na obszarze Starego Miasta, w kwartale wyznaczonym ulicami: Farną, Zamkową, Zamurową i Starowarszawską. Zlokalizowany jest na drugiej działce od skrzyżowania Farnej i Zamkowej, w zwartej zabudowie, wschodniej pierzei ulicy Farnej. Działka o kształcie wydłużonego prostokąta, sięga od wschodu ul. Zamurowej. Na działce również oficyna przylegająca do wschodniej ściany domu, zabudowania gospodarcze, w południowo-wschodnim narożniku działki. Budynek dostępny jest od ul. Farnej i przez podwórze z wejściem od ulicy Zamurowej 7a.

Dom bez cech stylowych. Wzniesiony na planie na planie „L”. Skrzydło południowe 2-traktowe, równoległe do ulicy Farnej, parterowe, podpiwniczone, przykryte dachem dwuspadowym. Skrzydło północne, trzytraktowe, parterowe, z użytkowym poddaszem. Przykryte dachem trójpołaciowym z naczółkiem. Wejście do budynku z ulicy oraz od podwórza. Przy elewacji wschodniej przybudówka z wejściem do piwnic. Skrzydło południowe piętrowe, niepodpiwniczone, przy ścianie wschodniej przybudówka z klatką schodową.

Budynek wzniesiony jest z cegły ceramicznej pełnej na zaprawie wapienne. Tynkowany wewnątrz i na zewnątrz, tynkiem wapiennym i cementowo-wapiennym zatartym na gładko. Część wnętrza wydzielona wtórnymi ścinakami o konstrukcji ramowej, karton-gips. Ściany przybudówki z klatką schodową drewniane, konstrukcji szkieletowej, szalowane pionowo deskami układanymi na styk, kryty wąską listwą. W piwnicach sklepienia kolebkowe z lunetami, pierwotnymi bądź wtórnie wykutymi. Murowane, z cegły ceramicznej na zaprawie wapiennej. Nad kondygnacjami naziemnymi stropy drewniane, belkowe z podsufitką, pokryte tynkiem wapiennym na macie trzcinowej.

Więźba dachowa drewniana, mieszana - krokwiowo-płatwiowa o pochyłych stolcach i krokwiowo-jętkowa. Dachy pokryte blachodachówką powlekaną.

Posadzki w piwnicy betonowe, w pomieszczeniach parteru wylewka betonowa, terakota bądź lastriko. Schody do piwnic jednobiegowe, proste z wzmacniającym skraj stopnicy kątownikiem. Schody na poddasze drewniane, jednobiegowe, łamane. W oficynie południowej murowane z cegły, jednobiegowe, proste.

Okna w budynku frontowym, na parterze, w części północnej, stalowe, zabezpieczone metalowymi kratami. Pozostałe ościeżnicowe, dwuskrzydłowe, każde skrzydło dwupolowe. Drzwi zewnętrzne w elewacji zachodniej, drewniane, dwuskrzydłowe, konstrukcji ramowo-płycinowej, w części przeszklone z nadświetlem, zabezpieczone metalowymi kratami. Od podwórza drewniane, dwuskrzydłowe, ramowo-płycinowe oraz drzwi stalowe.

Elewacja zachodnia, sześcioosiowa, o zróżnicowanej wysokości. Cześć południowa trzyosiowa, parterowa. Na niskim, szarym cokole. W osi trzeciej od południ otwór wejściowy prostokątny, zwieńczony łukiem odcinkowym. Otwory okienne prostokątne. Ścianę wieńczy gzyms nad którym attyka rytmicznie podzielona na trzy płyciny. Cześć północna elewacji parter z użytkowym poddaszem. Na niskim, szarym cokole. Otwory prostokątne, w osi trzeciej od północy drzwi. W szczycie dwa prostokątne otwory okienne poddasza. Elewacja malowana na biało.

Elewacja wschodnia trzyosiowa z prostokątnymi otworami okiennymi ujętymi w opaski zwieńczone profilowanym gzymsem. W dolnej części elewacji przybudówka z wejściem do piwnicy.

Własność prywatna. Obiekt dostępny z zewnątrz.

Oprac. Agnieszka Lorenc-Karczewska, OT NID w Łodzi, 29.04.2020r.