Lewiczyn

woj. mazowieckie, pow. grójecki, gm. Belsk Duży

Grodzisko w Lewiczynie jest przykładem bardzo dobrze zachowanego grodziska stożkowatego charakterystycznego dla archeologicznego krajobrazu Mazowsza.

Usytuowanie i opis

Grodzisko o lokalnej nazwie „Kopiec” znajduje się ok. 400 m na zachód od kościoła w Lewiczynie. Położone jest na skraju lasu, na prawym brzegu rzeki Kraski, na wzniesieniu na krawędzi doliny. Grodzisko ma kształt stożkowatego nasypu, otoczonego fosą i wałem zewnętrznym. Powierzchnia majdanu, czyli użytkowej, wewnętrznej części grodziska znajduje się ok. 4 m powyżej dna fosy, korona wału - ok. metr wyżej. Średnica całego obiektu wynosi ok. 80 m. Cały teren stanowiska porośnięty jest lasem.

Grodzisko datowane jest na okres wczesnego średniowiecza (XI - XII w.).

Stan i wyniki badań

Grodzisko w Lewiczynie znane było już na początku XX w. Inwentaryzację i weryfikację stanowiska przeprowadzono w roku 1951. Sondażowe badania wykopaliskowe pod kierownictwem Ludmiły Paderewskiej odbyły się w roku 1968. W 1991 r. stanowisko zostało zarejestrowane w trakcie badań powierzchniowych Archeologicznego Zdjęcia Polski.

W 1968 r. dwa wykopy otwarto w centralnej części stanowiska. Natrafiono w nich na warstwę osadniczą, czyli warstwę ziemną powstałą w czasie funkcjonowania grodu. Znaleziono w niej nieliczne fragmenty naczyń glinianych, nóż żelazny i kości zwierzęce. W sondażu wcinającym się w stok wału odsłonięto ponadto pozostałości warstwy kulturowej związanej być może z osadnictwem sprzed powstania grodu, zawierającej m.in. fragment naczynia ceramicznego z okresu wpływów rzymskich (I - IV w. n.e.).

Grodzisko położone jest na terenie należącym do Lasów Państwowych, na skraju lasu około 350 m od drogi wychodzącej na północ z centrum wsi.

Oprac. Agnieszka Oniszczuk, OT NID w Warszawie, 10.10.2014 r.