dzwonnica przy kościele parafialnym pw. śś. Wojciecha i Marcina Biskupów, Lewiczyn

dzwonnica przy kościele parafialnym pw. śś. Wojciecha i Marcina Biskupów

Lewiczyn

photo

Dzwonnica w Lewiczynie stanowi element jednego z najstarszych i najcenniejszych zespołów sakralnych na Mazowszu będącego Sanktuarium Matki Bożej Pocieszycielki Strapionych, Pani Ziemi Grójeckiej.

Historia

Dzwonnica wzniesiona została na przełomie wieku XVII i XVIII. Była gruntownie remontowana w 1966 r. (wykonanie nowego szalunku).

Opis

Dzwonnica zlokalizowana jest na przykościelnym cmentarzu, na południowy - wschód od kościoła. Teren przykościelny z okazami starodrzewa (od strony południowej i wschodniej) oraz młodych nasadzeń drzew iglastych (od strony zachodniej).
Wykonana została w konstrukcji słupowej wzmocnionej ryglami i zastrzałami, jest oszalowana z zewnątrz, z dachem krokwiowym krytym gontem. Zbudowana na rzucie kwadratu, o wymiarach 7,20 x 7,20 m (u góry 5,80 x 5,80 m). Jednokondygnacyjna, o ścianach prostych, z szerokim fartuchem w dolnej części. Otwór wejściowy znajduje się od strony zachodniej. U góry każdej elewacji znajdują się po dwa otwory dzwonowe w formie leżących prostokątów o ściętych górnych narożach. Wysoki budynek wieńczy dach namiotowy z żelaznym krzyżem.

Obiekt dostępny podczas mszy oraz po uprzednim umówieniu się z proboszczem parafii w Chynowie.

Oprac. Jerzy Szałygin, OT NID w Warszawie, 18.01.2019 r.