kamienica - Zabytek.pl

Łódź, Piotrkowska 22

woj. łódzkie, pow. Łódź, gm. Łódź

Kamienica w swojej zewnętrznej formie zachowała pierwotny wygląd.

Historia

Około 1849 r. na działka z numerem 186 obejmowała dzisiejszą Piotrkowską 22 i 24. Pośrodku części frontowej stał wtedy parterowy drewniany dom. Nieruchomość należała wówczas do Marcina Meiera. W 1864 r. posesja została podzielona pomiędzy zamężne córki Meiera. Część północną (dzisiejsza Piotrkowska 22) kupili Matylda i Henryk Bechtold, a południową (dzisiejsza Piotrkowska 24) Salomea i Krystian Bechtold (brat Henryka). W 1865 r. bracia zadeklarowali budowę dwóch murowanych, piętrowych domów frontowych , z facjatą, krytych dachówką. W Archiwum Państwowym w Łodzi RGP* Wydziale Budowlanym zachowały się akta z 1893 r. Jest to niezrealizowany projekt nadbudowy II piętra w piętrowym domu frontowym i oficynie.

Opis

Jednopiętrowa kamienica zajmuje prostokątną działkę we wschodniej pierzei ul. Piotrkowskiej, pomiędzy ulicami Rewolucji 1905 r. i Jaracza. Elewację frontową charakteryzuje symetria i skromne dekoracje. Wertykalne podziały wyznacza siedem osi okiennych, z których trzy centralne usytuowane są w płytkom ryzalicie zakończonym w partii dachu facjatą zwieńczoną trójkątnym tympanonem z centralnie usytuowanym niewielkim okulusem. Po bokach trójosiowej facjaty znajdują się dwie mniejsze z pojedynczymi niewielkimi otworami okiennymi. Pionowe podziały fasady podkreślają gładko otynkowane szerokie pilastry narożne i oddzielające ryzalit oraz pilastry pomiędzy otworami okiennymi na I piętrze w ryzalicie i w partii facjaty. Pilastry zwieńczone są prostymi kapitelami uskokowymi. Otwory okienne okalają wąskie profilowane opaski, a wieńczą je proste schodkowe naczółki wsparte na I piętrze na wąskich smukłych konsolach ozdobionych ornamentem liści akantu. Pola pod naczółkami wypełnione są prostokątnymi gładko otynkowanymi płycinami. Naczółki okien facjaty wsparte zostały niskimi konsolami z motywem akantu. W osi centralnej usytuowany został półokrągło zakończony przejazd bramny obwiedziony w górnej części profilowaną opaską. Nad nim na I piętrze znajduje się szeroki balkon, którego płytę dźwigają zdwojone żeliwne ażurowe wsporniki. Balkon zabezpiecza metalowa balustrada z esowato giętymi elementami zdobnymi.

Kamienica jest dostępna dla zwiedzających od zewnątrz.

Oprac. Patrycja Podgarbi, OT NID w Łodzi, 19-03-2020 r.