Łódź, Piotrkowska 13

woj. łódzkie, pow. Łódź, gm. Łódź

Kamienica w swej formie zewnętrznej zachowała się w pierwotnym kształcie.Skromne i eleganckie detale architektoniczne wiązane są przez historyków architektury i badaczy z klasycyzmem.

Stanowi jeden z nielicznych zachowanych przykładów architektury z czasu wczesnego rozwoju miasta.

Historia

W końcu lat 30. XX w. nieruchomość zakupiona została przez Fryderykę Burg, która wkrótce poślubiła Jana Petera. Rodzina Petera pochodziła z Wielkiego Księstwa Poznańskiego. W momencie zakupu nieruchomości, na jej terenie stał drewniany dom parterowy. Małżonkowie zajęli się handlem towarami korzennymi, śledziami i mydłem. W 1862 r. wybudowali piętrowy, murowany, narożny dom według projektu Jana Karola Mertschinga. Posesja była własnością rodziny Peter do lat 20. XX w.

Opis

Kamienica zajmuje narożną działkę w zachodniej pierzei ul. Piotrkowskiej i południowej pierzei ul. Próchnika. Elewacje frontowe obydwu skrzydeł posiadają identyczne detale architektoniczne, różnią się natomiast długością. Krótsza, siedmioosiowa zwrócona jest w kierunku ul. Piotrkowskiej, dłuższa czternastoosiowa znajduje się od ul. Próchnika. W elewacjach zwracają uwagę centralnie usytuowane płytkie ryzality zwieńczone trójkątnymi profilowanymi tympanonami. Podziały pionowe w obrębie ryzalitów wyznaczają szerokie pilastry o wysokości całej elewacji, rowkowanych trzonach, zwieńczone kapitelami jońskimi. Ponad kapitelami znajdują się profilowane listwy podtrzymujące płycinę o szerokości ryzalitu, wypełnioną motywem plecionki roślinnej. Wyżej biegnie drobny fryz kostkowy. Podobny zdobi wewnętrzne brzegi tympanonów. Ponad fryzem kostkowym widnieje fryz złożony z niewielkich konsoli ozdobionych motywem liści akantu. Taki sam motyw powtórzony został na wewnętrznych krawędziach tympanonów. W centralnych częściach tympanonów znajdują się niewielkie dwudzielne, półkoliste otwory okienne. Brzegi łączącego elewacje ściętego narożnika zaakcentowane zostały szerokimi rowkowanymi pilastrami ustawionymi na dość wysokich bazach, zwieńczonymi kapitelami jońskimi. Na I piętrze usytuowany został balkon z prostą metalową balustradą. Ponad kapitelami pilastrów znajduje się prostokątna płycina ozdobiona gęstą roślinną plecionką z elementami arabeski. Taki sam motyw znajduje się w polach płycin pod oknami I piętra.

Kamienica jest własnością prywatną. Do oglądania dostępne są elewacje zewnętrzne.

Oprac. Patrycja Podgarbi, OT NID w Łodzi, 09-03-2020