pałac

pałac 1. poł. XVIII w. Jelenia Góra

Jelenia Góra, Cieplicka 196

woj. dolnośląskie, pow. Jelenia Góra, gm. Jelenia Góra

Barokowy pałac, wzniesiony w początkach XVIII w.Wraz z towarzyszącym folwarkiem stanowi reprezentatywny przykład szlacheckiej rezydencji z XVIII w.

z obszaru Dolnego Śląska, istotny także jako siedziba jednej z gałęzi rodu von Schaffgotsch - znanych śląskich możnowładców.

Historia

Budynek powstały w latach 1705-1712 z inicjatywy Antona von Schaffgotscha według projektu Eliasa Scholza z Bolesławca jako rezydencja rodowa. Co najmniej od 1796 r. pełnił rolę zarządu dóbr i ich sądu ziemskiego. Obiekt znajduje się w dobrym stanie, jest obecnie siedzibą zespołu szkół rolniczych. Wnętrza przebudowane po roku 1945. W najbliższym otoczeniu pałacu zabudowania folwarku 4 ćw. XVIII, przekształcone ok. 1840 r., w części współcześnie wyburzone.

Opis

Budynek usytuowany w środkowej części Sobieszowa, na krawędzi opadającej ku wschodowi skarpy, wzmocnionej kamiennymi murami oporowymi. Utrzymany w stylu barokowym. Wzniesiony na planie prostokąta, trójkondygnacyjny na niskim cokole, przekryty czterospadowym dachem z lukarnami. Dłuższe elewacje jedenastoosiowe z trójosiowymi ryzalitami pośrodku, zwieńczonymi prostymi tympanonami. Kryte samodzielnymi dachami w układzie prostopadłym. Pod gzymsem koronującym szeroki, dookolny, ornamentowy fryz motywem akantu, przerwany maszkaronami. Elewacje tynkowane, o ramowym schemacie dekoracji. Otwory okienne głównie prostokątne, rozmieszczone regularnie i osadzone w kamiennych oprawach z uszakami. Od zachodu piaskowcowy portal z kartuszem herbowym. Wnętrza w przyziemiu dwutraktowe, z holem i klatką schodową pośrodku, prostopadłe względem pozostałych pomieszczeń. W części północnej trzy trakty. W południowo-wschodnim narożniku parteru trójprzęsłowa sala z kominkiem ozdobionym stiukiem oraz sklepieniem ze sztukaterią o motywie wici roślinnej oplecionej wstęgą i z herbami Schaffgotschów. Na wschód, poniżej pałacu, rozległy czworoboczny dziedziniec gospodarczy wokół którego zabudowania folwarczne z XVIII i XIX w.

Budynek jest siedzibą szkoły i jest dostępny z zewnątrz bez ograniczeń. Zwiedzanie wnętrz możliwe po wcześniejszym uzgodnieniu.

Oprac. Piotr Roczek, 04.05.2015 r.