plebania - Zabytek.pl

plebania

budynek mieszkalny pocz. XX w. Michałówka

Michałówka, 13

woj. podkarpackie, pow. jarosławski, gm. Radymno

Murowany budynek plebanii z pocz.XX w. wyróżnia się arkadowym gankiem w elewacji frontowej.

Historia obiektu

Plebanię zbudowano na początku XX w., na działce przylegającej od północy do parceli kościoła. W 2. dek. XXI w. wykonano kompleksowy remont obiektu.

Plebania położona jest w zach. części wsi, na północ od dzwonnicy i kościoła.

Plebania murowana jest z cegły, otynkowana, założona na planie prostokąta. Jest to budynek jednokondygnacyjny, na cokole, kryty dachem czterospadowym. Elewacja frontowa, pięcioosiowa, poprzedzona jest trójosiowym gankiem z arkadami na kwadratowych filarach, zwieńczonym trójkątnym szczytem z niszą w polu.  Elewację frontową i boczne wyróżniają bonie wyeksponowane dodatkowo w narożach budynku. Okna ujęte profilowanymi opaskami oraz prostokątnymi pod- i nadokiennikami. Elewacje boczne dwuosiowe. Wnętrze dwutraktowe, czteroosiowe z sienią przelotową w drugiej osi. Więźba płatwiowo-krokwiowa ze stolcami.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt z zewnątrz dostępny przez cały rok.

Autor noty: opr. Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 06-03-2017 r.