zespół kościoła parafialnego pw. św. Michała Archanioła - Zabytek.pl

zespół kościoła parafialnego pw. św. Michała Archanioła

kościół XIX - XX Michałówka

Michałówka, 13

woj. podkarpackie, pow. jarosławski, gm. Radymno

Późnobarokowy drewniany kościół w Michałówce, drewniana dzwonnica oraz murowana plebania stanowią intersujący przykład zespołu kościelnego pomimo braku jednorodności chronologicznej i stylowej.

Historia obiektu

Zespół kościelny obejmuje kościół wraz z dzwonnicą i budynek plebani. Ochrona konserwatorska rozciąga się również na starodrzew i nagrobki usytuowane przy południowej elewacji kościoła.

W 1763 r. bp przemyski Michał Wodzicki erygował parafię w Michałówce, dzięki hojności kasztelana przemyskiego Józefa Drohojowskiego, właściciela miejscowych dóbr ziemskich. W latach 1763-1775 wzniesiona została drewniana świątynia, konsekrowana dopiero 28.08.1828 r. przez bpa Jana Antoniego Potockiego. Drewniana dzwonnica została wzniesiona prawdopodobnie w 1. poł. XIX w., a plebania w początku XX w. W latach 2008-2011 r. wykonano kompleksowy remont kościoła. Od frontu dobudowano kruchtę. W tym czasie wykonano również remont dzwonnicy. Po zakończeniu prac związanych z architekturą przystąpiono do konserwacji polichromii wnętrza kościoła oraz konserwacji wyposażenia ruchomego.

Opis obiektu

Zespół położony jest w zach. części wsi, przy drodze z Radymna do Stubna, na płaskim terenie. Na osi świątyni otoczonej starodrzewem, w niewielkiej odległości od fasady usytuowana jest dzwonnica, a na północ od dzwonnicy murowana plebania. Przed pd. elewacją kościoła zachowały się kamienne nagrobki z 2. poł. XIX i z pocz. XX w.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt z zewnątrz dostępny przez cały rok. Możliwość zwiedzania wnętrza po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Autor noty: opr. Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 06-03-2017 r.