dzwonnica - Zabytek.pl

dzwonnica

dzwonnica 1. poł. XIX w. Michałówka

Michałówka

woj. podkarpackie, pow. jarosławski, gm. Radymno

Dzwonnica stanowi przykład skromnej budowli sakralnej o konstrukcji słupowej.

Historia obiektu

Dzwonnica została wybudowana prawdopodobnie w 1. poł. XIX w. Zapewne remontowana w ubiegłym stuleciu, czasowo nieużytkowana. Gruntowanie odrestaurowana przed 2011 r.

Opis obiektu

Dzwonnica usytuowana jest na osi kościoła, w niewielkiej odległości od elewacji frontowej. Wzniesiona z drewna, konstrukcji słupowej, bez podwalin z betonowymi packami w narożach. Założona została na rzucie kwadratu, jako jednokondygnacyjna, zamknięta dachem namiotowym krytym blachą, z okapem wysuniętym poza obrys ścian. W zwieńczeniu dachu zamontowany jest żelazny krzyżyk z chorągiewką w kształcie Michała Archanioła wyciętego po formie. Ściany szalowane deskami przeprute są pod okapem kwadratowymi otworami głosowymi. W elewacji wschodniej wejście zamykają drzwi deskowo-szpungowe. Słupy konstrukcyjne, narożne i środkowe,  wzmocnione są zastrzałami i ryglami, i związane z oczepem. We wnętrzu na wysokości górnego belkowania wprowadzono podczas ostatniego remontu konstrukcję do zawieszenia dzwonów.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt z zewnątrz dostępny przez cały rok. Możliwość zwiedzania wnętrza po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Autor noty: opr. Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 06-03-2017 r.

Rodzaj: dzwonnica