czworak - Zabytek.pl

czworak

budynek mieszkalny pocz. XX w. Chorowice

Chorowice, Dworska 7

woj. małopolskie, pow. krakowski, gm. Mogilany

Chorowice to rozległa wieś, leżaca na północnym skraju Pogórza Wielickiego.

Zespół dworski położony jest w południowo-wschodniej części wsi.[...] Centrum zespołu wyznaczała lokalizacja tzw. Starego dworu przy którym skupiała się zabudowa gospodarcza – stajnia, wozownia i czworak zgrupowane w układzie zwartym zgeometryzowanym, tworzącym kształt litery „L”.

W marcu 1945 roku majątek chorowicki został rozparcelowany jako jeden z pierwszych w regionie krakowskim. [...] Użytkownikami budynków gospodarczych zostali członkowie Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej „Pokój”.

W stanie daleko posuniętej ruiny sprzedane zostały budynki gospodarcze - stajnia i czworaki z wozownią. Prywatny właściciel odbudował je w 2017r zmieniając ich funkcję na mieszkalną. Odbudowane budynki dość dokładnie powtarzają formę nieistniejących już zabudowań gospodarczych. Odbudowa obiektów wg. projektu biura architektonicznego Karpiel Steindel.

Działka prywatna na której znajdują się dawna stajnia i czworaki (obecnie dom mieszkalny) ogrodzona i niedostępna.

Oprac. Grzegorz Młynarczyk, OT NID w Krakowie 04.2020 r.