kaplica - Zabytek.pl

Chorowice

woj. małopolskie, pow. krakowski, gm. Mogilany

Neogotycka kaplica z początku XX w. Kaplica została usytuowana zdala od zabudowań, w połódniowo -zachodnim narożniku zespołu [dworskiego].

Historia

Według przekazu miejscowego kaplica została ufundowana z okazji prymicji syna właścicieli. Służyła jako kaplica dworska, a zarazem była dostępna dla mieszkańców wsi. Po parcelacji znalazła się pod opieką parafii w Mogilanach i miejscowej ludności.

Opis

Kaplica w stylu neogotyckim na planie wydłużonego prostokąta. Prezbiterium (od wschodu) węższe od nawy od wewnątrz półkoliste, od zewnątrz zamknięte trójbocznie, po dwie masywne szkarpy po bokach i ryzalit od frontu. Pośrodku scian pn. i pd. Transept zasugerowany zwiększona grubością murów. Od zachodu para nisz półkolistych w grubości murów. Otwory okienne i wejściowy rozglifione, zamknięte ostrołukowo. Mimo niewielkich rozmiarów bryła mocno rozczłonkowana. Podmurówka ok. 85cm nieco wysunięta przed lico muru. Przed wejściem 3 stopnie. Od frontu ryzalityczny występ o charakterze domku portalowego. Szczyt fasady schodkowy, wznoszący się ponad kalenicę dachu. Dach dwuspadowy z wcinającymi się prostopadle mniejszymi daszkami dwuspadowymi, kryjącymi ryzality pseudo-transeptu. Czworoboczna wieżyczka na sygnaturkę z zaślepioną latarnią, kryta stożkowym hełmem. Wszystkie elewacje zróżnicowane fakrurowo i kolorystycznie (jasny, gładki tynk i cegła).

Kaplica murowana z cegły, z kamienną podmurówką, tynkowana, jedynie szczyty i detal architektoniczny bez tynku. Więźba dachowa krokwiowa, wieżyczka na sygnaturkę konstrukcji słupowej, drewniane. Dach kryty dachówką. Wieżyczka na sygnaturkę, parapety okien i daszek nad odsadzką podmurówki z blachy ocynkowanej. We wnętrzy sklepienie krzyżowe i konchowe. Stolarka okienna i drzwi drewniane. Posadzka z barwionych płyt ze sztucznego kamienia.

Oprac. Grzegorz Młynarczyk, OT NID w Krakowie 04.2020 r.