drzewostan - Zabytek.pl

drzewostan

zespół parkowo-ogrodowy poł. XIX w. Chełm

Chełm, Henryka Sienkiewicza 2

woj. lubelskie, pow. Chełm, gm. Chełm

Zachowany na terenie cmentarza cerkiewnego drzewostan pochodzi w większości z poł.XIX w., współczesny cerkwi i dzwonnicy, uzupełniony późniejszymi nasadzeniami.

Cały zespół stanowi ważny akcent architektoniczno-krajobrazowy w urbanistyce miasta.

Historia

Cerkiew pw. św. Jana Teologa została wzniesiona w l. 1848-52 kosztem rządu carskiego jako cerkiew garnizonowa, a od 1864 parafialna. Po 1867 r. na terenie cmentarza cerkiewnego zbudowano dzwonnicę i zapewne wzniesiono ogrodzenie oraz dokonano pierwszych nasadzeń drzewostanu, sukcesywnie wymienianego i uzupełnianego w kolejnych latach oraz współcześnie. Całe założenie poddane kompleksowemu remontowi i rewitalizacji w l. 2012-13.

Opis

Zespół cerkiewny z cerkwią pw. św. Jana Teologa i dzwonnicą usytuowany jest pomiędzy ul. H. Sienkiewicza, M. Kopernika i J. Młodowskiej. Dość rozległy cmentarz cerkiewny otacza murowano-metalowe ogrodzenie, na jego terenie znajdują się drzewa i krzewy o znacznie zróżnicowanym wieku i składzie gatunkowym. Wśród najstarszych nasadzeń (XIX – pocz. XX w.) znajdują się: lipa drobnolistna, klon, robinia akacjowa. Drzewa rozmieszczone są w sposób swobodny, w większości wzdłuż linii ogrodzenia. W ostatnich latach przeprowadzono niwelację cmentarza do historycznego poziomu, wykonano nowe alejki oraz uzupełniono nasadzenia o krzewy i byliny.

Oprac. Bożena Stanek-Lebioda, OT NID w Lublinie, 19-11-2018 r.

Rodzaj: zespół parkowo-ogrodowy