cmentarz - Zabytek.pl

cmentarz

cmentarz obrządku wschodniego 2. poł. XIX w. Łuczyce

Łuczyce

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Przemyśl

Cmentarz cerkiewny jest uzupełnieniem zabytkowego zespołu cerkwi greckokatolickiej w Łuczycach oraz malowniczym otoczeniem drewnianych obiektów sakralnych.

Historia obiektu

Cerkiew zbudowana została w 1856 r., prawdopodobnie w tym czasie założono cmentarz przycerkiewny. Najstarsze zachowane nagrobki datowane są na początek XX w. Po wysiedleniu ludności wsi w ramach akcji „Wisła” w 1947 r. parafia przestała istnieć, budynki stały opuszczone a cmentarz, zaniedbywany, zarastał samosiewami. W 1991 r. parafię reaktywowano, budynki poddano pracom remontowo-konserwatorskim, a teren cmentarza oczyszczono.

Opis obiektu

Zespół cerkiewny ulokowany jest w zach. części wsi, w odległości ok. 100 m od drogi, za pasem zabudowy wsi, na północnym stoku wzniesienia. Teren o rzucie zbliżonym do kwadratu i powierzchni ok. 24 a ogrodzony jest siatką metalową. Pochówki rozlokowanie na  obszarze całej działki tworzą cmentarz przycerkiewny.

Nagrobki w nieregularnym układzie rozmieszczone są na całej powierzchni kwadratowej działki, wśród zieleni wysokiej, tworząc malownicze otoczenie drewnianych budynków sakralnych.

Dostępność dla zwiedzających: Obiekt dostępny.

Autor noty: Barbara Potera, OT NID Rzeszów, 22-01-2024 r.