zespół cerkwi greckokatolickiej - Zabytek.pl

zespół cerkwi greckokatolickiej

cerkiew 2. poł. XIX w. Łuczyce

Łuczyce

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Przemyśl

Zespół cerkiewny w Łuczycach prezentuje wysoką wartość zabytkową w skali regionu. Tworzy go świątynia nawiązująca stylem do tradycyjnych cerkwi bojkowskich oraz dzwonnica. Obiekty przywrócone, po kilkudziesięciu latach, do kultu świadczą o wielokulturowej przeszłości tych ziem.

Historia obiektu

Cerkiew zbudowana została w 1856 r. jako pierwsza świątynia we wsi, ze składek jej mieszkańców. Nadano jej wtedy wezwanie Narodzenia Przeczystej Bogarodzicy. Dziesięć lat później wzniesiono dzwonnicę. Cerkiew była remontowana w 1899 r. i prawdopodobnie także w 1926 r., kiedy to zmieniono jej wezwanie na Ofiarowania NMP. Po wysiedleniu ludności wsi w ramach akcji „Wisła” w 1947 r. parafia przestała istnieć a budynek stał opuszczony. W 1991 r. parafię reaktywowano a zdewastowaną, opuszczoną i pozbawioną wyposażenia świątynię oraz dzwonnicę poddano pracom remontowo-konserwatorskim w l. 1991-92. Obecnie jest ona filią Bizantyńsko-Ukraińskiej Parafii Katedralnej w Przemyślu.

Opis obiektu

Zespół cerkiewny ulokowany jest w zach. części obecnej wsi, w jej starszej części. Umiejscowiony na północnym stoku łagodnego wzniesienia, za pasem zabudowy wsi, w odległości ok. 100 m od drogi, z której jest niemal niewidoczny.

Orientowana cerkiew umiejscowiona jest w pn.-wsch. części założenia; naprzeciw wejścia do świątyni znajduje się dzwonnica, a na pd. od budynków, na stoku, cmentarz z powstałymi w różnym czasie nagrobkami.

Dostępność dla zwiedzających: Obiekt dostępny.

Autor noty: Barbara Potera, OT NID Rzeszów, 14-04-2017 r.