dom tzw. Burmistrzówka - Zabytek.pl

dom tzw. Burmistrzówka

budynek mieszkalny XVIII w. Namysłów

Namysłów, Krakowska 17

woj. opolskie, pow. namysłowski, gm. Namysłów - miasto

Nieopodal Bramy Krakowskiej znajduje się zabytkowa kamienica, która popularnie nazywana jest "Burmistrzówką".

Pochodzenie tej nazwy niektórzy wiążą z pogłoską, jakoby w dawnych czasach budynek oznaczony numerem 17 stanowił mieszkanie burmistrzów Namysłowa, którzy po wybraniu na to stanowisko przenosili się z dotychczasowego lokum do służbowej "Burmistrzówki".

Wydaje się jednak, że to wytłumaczenie ma niewiele wspólnego z prawdą. Tak ważna osoba jak burmistrz nie wybrałaby na miejsce zamieszkania budynku położonego w sąsiedztwie murów miejskich. Funkcja budynku przy ul. Krakowskiej była więc inna.

Naprawdopodobniej znajdował się tutaj zajazd, a część budynku pełniła rolę militarną. We swojej wschodniej części jest bowiem dobudowany do średniowiecznej baszty obronnej. Pełniący służbę na wałach mogli po zakończeniu swojej warty zejść przez łącznik do karczmy i przed udaniem się na spoczynek posilić się i przy świetnym namysłowskim piwie pogawędzić ze znajomymi.

Przejdę teraz do opisu samej budowli. Obecną kamienicę przy Krakowskiej 17 wybudowano w XVIII wieku. Jest ona budynkiem piętrowym, z murami miejskimi połączona jest o kondygnację wyższym skrzydłem poprzecznym. Korpus głowny usytuowany jest szczytowo, posiada zaokrąglone narożniki, a od strony zachodniej znajduje się sięgająca powyżej podłogi na pierwszym piętrze przypora. Główna elewacja jest czteroosiowa, z przekształconym po latach przyziemiem. Okna są ozdobione obramieniami listwowymi, uszatymi. W półszczycie zastosowano okienka kuliste. Dachy pokrywające cały obiekt są konstrukcji naczółkowej.

W przyziemiu skrzydła bocznego znajduje się przejście uliczne, przez które prowadzi ulica Forteczna. Tuż przy przejściu umieszczono wejście do kamienicy. O wschodnią ścianę oparty jest kamienny słup. Jest to pozostałość po czasach, w których w budynku funkcjonował zajaz. Do takiego słupa można było przywiązać konia, który w ten sposób zaparkowany czekał na swojego właściciela. Podczas ostaniej renowacji w najwyższych kondygnacjach zastosowano drewniane pokrycie elewacji, imitujące ścianę o konstrukcji szachulcowej.

W 1846 r. wybudowano w sąsiedztwie Bramy Krakowskiej siedzibę namysłowskiego bractwa strzeleckiego, która powstała na miejscu części wschodniego odcinka murów miejskich. Z czasem budynek ten stał się hotelem – do 1945 r. w tym miejscu funkcjonował Grimm's Hotel, a obecnie nosi on nazwę Polonia. Między 1925, a 1935 r. w budynku hotelowym przebito nowy otwór przejazdowy, który łączy ulice Obrońców Pokoju i Bohaterów Warszawy.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Mateusz .