Brama Krakowska - Zabytek.pl

Brama Krakowska

architektura obronna 1390 r. Namysłów

Namysłów, Bohaterów Warszawy 1

woj. opolskie, pow. namysłowski, gm. Namysłów - miasto

We wschodniej części namysłowskiego śródmieścia, w miejscu gdzie ul.Krakowska łączy się z ul.

Bohaterów Warszawy, znajduje się brama miejska, nosząca w źródłach nazwę Krakowskiej, Polskiej i Kluczborskiej. Dziś znana jest nam jednak pod tą pierwszą nazwą.

Oprócz Bramy Krakowskiej dawny Namysłów posiadał również trzy inne bramy wjazdowe – zachodnią Wrocławską (Niemiecką, Brzeską), która znajdowała się u zbiegu dzisiejszych ulic Bolesława Chrobrego i Stanisława Dubois; północną Wodną, o której istnieniu świadczy mostek na Młynówce przy ul. Armii Krajowej; a także południową Ratunkową, zlokalizowaną niegdyś u wylotu obecnej ul. Wojska Polskiego. Do dziś zachowała się jedynie Brama Krakowska, na której w 1998 r. osadzono stylizowaną bronę z drewna sosnowego, imitującą kratę, która strzegła wjazdu do miasta.

Z Bramą Krakowską nierozerwalnie wiąże się stojąca obok wieża, zwana Krakowską, Kreczmarską i Prochową. Dla ujednolicenia nazewnictwa powinno się ją zwać jednak Wieżą Bramy Krakowskiej. Wybudowano ją z cegły gotyckiej, na planie kwadratu o wymiarach 7,7 m x 2,3 m. Jeszcze w średniowieczu wybudowano schody prowadzące do ganku strzelniczego, skąd można byo dostać się na drugie piętro wieży, na którym zlokalizowano wejście na szczyt 26-metrowej budowli.

W l. 2004-06 dokonano gruntownej rewitalizacji kompleksu, który otwarto uroczyście 24 czerwca 2006 r. Poniżej ganku strzelniczego umieszczono tablicę pamiątkową, a w zrekonstruowany chodnik strzelniczy wmurowano List do potomnych. Już 8 stycznia 2005 r. na szczycie wieży umieszczono pokryty miedzianą blachą drewniany hełm. W wieży zlokalizowano również punkt widokowy, z którego można podziwiać panoramę Namysłowa.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkowników Jarosław Bochyński (JB), Mateusz .

Rodzaj: architektura obronna