kościół parafialny pw. św.św. Piotra i Pawła - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św.św. Piotra i Pawła

kościół XV w. Namysłów

Namysłów, Kościelna 1

woj. opolskie, pow. namysłowski, gm. Namysłów - miasto

Obecną, reprezentującą styl gotycki budowlę rozpoczęto wznosić w 1401 r.Cztery lata później przy zachodniej ścianie kościoła zaczęto budować wieżę.

Kolejne podjęte jeszcze w średniowieczu prace budowlane miały miejsce w l. 1441, 1485 i 1495.

Dwie ostatnie daty są związane ze zniszczeniami, jakie dotknęły miasto podczas wielkiego pożaru, który miał miejsce 11 listopada 1483 r. Więźba dachowa została naprawiona dwa lata później, dzięki temu jeszcze w 1485 r. udało się pokryć kościół dachem. Dopiero w 1495 r. udało się wykonać na nowo zawalone w wyniku pożaru sklepienie.

W roku 1525 kościół przejęty został przez luteran, którzy rok później dobudowali w północnej części świątyni zachrystię oraz kaplice. W rękach protestantów kościół św. Piotra i Pawła pozostał do roku 1648. W 1654 znów odbywały się w nim nabożeństwa katolickie. W 1697 i 1790 r. odnawiano wnętrza kościoła, a w l. 1868-69 i 1887-93 nastąpiła ich przebudowa w stylu neogotyckim. Prace z roku 1869 zostały upamiętnione na umieszczonej na szczycie wieży kościelnej chorągiewce, na której widnieje liczba 1869.

Dzisiejszy kościół jest budowlą halową, z trzema nawami. Główne wejście znajduje się w zachodniej części, zaś boczne w południowej. Mniejsze drzwi położone są także w innych miejscach (wejście na chór, drzwi obok stojaków na chorągwie, za prezbiterium oraz w zakrystii. Wokół halowego korpusu dobudowane zostały liczne kaplice.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Mateusz .