Budynek Nowej Przychodni kompleksu szpitalnego fundacji Marii Johanny Pulvermacher, Wrocław

Budynek Nowej Przychodni kompleksu szpitalnego fundacji Marii Johanny Pulvermacher

Wrocław

Budynek należy do rozległego kompleksu dawnego szpitala Wszystkich Świętych.

Historia

Miejski szpital Wszystkich Świętych powstał w 1526 r. z inicjatywy pastora Johanna Hessa, poza murami obronnymi Wrocławia, nad brzegiem Odry. Kolejne budowle związane ze szpitalem powstawały już od XVI w. W XIX w. szpital zyskał rangę głównego szpitala Wrocławia. Do 1891 r. znajdowały się tu kliniki uniwersyteckie.

Omawiany budynek, w którym mieściła się przychodnia i oddział chirurgiczny szpitala, dobudowany został od strony zachodniej do budynku szpitalnego ufundowanego przez Marię Johannę Pulvermacher z domu Riess żonę radcy medycznego i członka Dyrekcji Szpitali C.L.J. Pulvermachera i wzniesionego w latach 1869-1870 według projektu Carla Johanna Christiana Zimmermanna. Projekt rozbudowy został wykonany przez nadradcę budowlanego Richarda Konwiarza i budowniczego miejskiego Alfreda Weista w 1934 r. Budowę realizowano w latach 1935-1936. Obiekt przewidziany był na sale szpitalne dla około 60 chorych.

W okresie powojennym, do 2007 r. mieściły się tu oddziały Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. J. Babińskiego. Obecnie budynek jest nieużytkowany.

Opis

Budynek szpitalny fundacji Marii Johanny Pulvermacher usytuowany jest w ciągu zabudowy szpitalnej wzdłuż brzegu Odry, na osi wschód-zachód. Od strony zachodniej został rozbudowany. Nowy budynek założony został na planie prostokąta, podpiwniczony, czterokondygnacyjny. Elewacja południowa i północna o rytmicznie zakomponowanych osiach; w połaciach dwuspadowego dachu rzędy lukarn. Szczytowa elewacja  zachodnia z głównym wejściem do budynku ujętym profilowaną opaską. Do niedawna portal dekorowany był w zwieńczeniu okrągłą, miedzianą plakietą ze stylizowanym herbem Wrocławia (obecnie zabezpieczona w zbiorach Muzeum Architektury we Wrocławiu). Ponad oknami I piętra znajdowało się malowidło ze scenami nawiązującymi do wprowadzenia reformacji w mieście oraz położenia kamienia węgielnego pod budowę szpitala Wszystkich Świętych. Autorem malowidła był artysta wrocławski Otto Kalina.

Wnętrza w układzie trójtraktowym, ze środkowym traktem korytarzowym.

Obiekt nieużytkowany. Brak możliwości zwiedzania.