budynek szpitalny fundacji Friebe Agath - Zabytek.pl

budynek szpitalny fundacji Friebe Agath

budynek użyteczności publicznej 1902 r. Wrocław

Wrocław, Plac Jana Pawła II 8

woj. dolnośląskie, pow. Wrocław, gm. Wrocław

Budynek jest jednym z obiektów rozległego kompleksu dawnego miejskiego szpitala Wszystkich Świętych, wybudowanym w ramach modernizacji zespołu według planów Richarda Plüdemanna.

Historia

Miejski szpital Wszystkich Świętych powstał poza murami obronnymi Wrocławia, nad brzegiem Odry, w 1526 r. z inicjatywy pastora Johanna Hessa. Kolejne budowle związane ze szpitalem powstawały już od XVI w. W XIX w. szpital zyskał rangę głównego szpitala Wrocławia. Do 1891 r. znajdowały się tu kliniki uniwersyteckie.  W 1898 r. opracowana została przez miejskiego radcę budowlanego Richarda Plüdemanna i radcę Karla Klimma koncepcja rozbudowy szpitala. Jednym z zaprojektowanych wówczas obiektów był utrzymany w formach neogotyckich budynek fundacji Agatry Friebe wzniesiony w l. 1901-1902 w oparciu o koncepcję R. Plüdemanna według projektu F. Friese. Mieścił się tu oddział wewnętrzny szpitala. W okresie powojennym, do 2007 r. mieścił się tu Wojewódzki Szpital Zespolony im. J. Babińskiego. Obecnie budynek jest nieużytkowany.

Opis

Stanowiący dominantę architektoniczną zespołu szpitala budynek fundacji Agathy Friebe usytuowany jest w ciągu zabudowy szpitalnej wzdłuż dawnych murów obronnych miasta, wzdłuż ulicy Wszystkich Świetych, na osi północ-południe, obok dawnych kazamat. Jest to budynek założóny na planie prostokąta, podpiwniczony, III-kondygnacyjny, nakryty wysokim, dwuspadowym dachem. Bryła budynku rozczłonkowana jest ryzalitami i szczytami. Elewacje budynku i neogotycki detal architektoniczny opracowane zostały w cegle.

Obiekt nieużytkowany. Brak możliwości zwiedzania.

oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 15-03-2016 r.