ogrodzenie z bramą - Zabytek.pl

ogrodzenie z bramą

inne 1930 - 1940 Janów Podlaski

Janów Podlaski

woj. lubelskie, pow. bialski, gm. Janów Podlaski

Ogrodzenie z bramą, wzniesione w l.30.XX w., jest przykładem połączenia bramy o cechach modernistycznych z tradycyjnym murem ogrodzeniowym.

Stanowi ważny element zespołu cmentarza parafialnego oraz istotny akcent w krajobrazie architektonicznym osady.

Historia

Ogrodzenie z bramą należy do zespołu cmentarza par. założonego w kon. XVIII w. jako wspólny cmentarz dla ludności wyznania rzymskokatolickiego i greckokatolickiego (unickiego). Po 1875 r., w ramach polityki rusyfikacyjnej, część unicka cmentarza została zamieniona na prawosławną; od 1919 r. całość jest użytkowana jako cmentarza rzymskokatolicki. W l. 30. XX w. cmentarz powiększono w kierunku pd. i zach., a najstarszą część cmentarza od strony pn. i częściowo wsch. otoczono nowym murowanym ogrodzeniem z bramą, które zastąpiło ogrodzenie wcześniejsze, zapewne drewniane. Ogrodzenie i brama kilkakrotnie remontowane, m. in. w l. 80. XX w. i współcześnie.

Opis

Cmentarz położony na pd.-wsch. krańcu osady. Najstarsza, zabytkowa, część cmentarza ma kształt nieregularnego pięcioboku, rozciągającego się na osi pn.-pd., z najkrótszym bokiem od pn., gdzie znajduje się, umieszczona w linii muru ogrodzeniowego brama cmentarna. Brama, o cechach modernistycznych, ma formę szerokiej, filarowej arkady, nad którą znajduje się płaska, trójkątna ścianka o lekko wklęsłych bokach, zwieńczona niskim filarkiem zakończonym gzymsem i nakrytym czterospadowym daszkiem z krzyżem. W elewacji frontowej czoło arkady ujęte płaską archiwoltą z kluczem-cokołem, na którym umieszczona figura anioła w konchowej wnęce. Elewacja tylna gładka. Po prawej stronie bramy znajduje się niska bramka, z prostokątnym otworem wejściowym. Brama murowana z cegły i otynkowana; daszek wieńczący i krawędzie szczytu pokryte dachówką ceramiczną. Ogrodzenie w formie pełnego muru podzielonego na przęsła za pomocą czworobocznych filarów występujących obustronnie z lica muru, nakrytych jednospadowymi daszkami o spadku w kierunku cmentarza. Przęsła na odcinku frontowym (po obu stronach bramy) rozczłonkowane obustronnie prostokątnymi płycinami, przęsła od strony wsch. (ul. Bakaliowej) gładkie, nakryte daszkami pulpitowymi o spadku na zewnątrz. Ogrodzenie murowane z cegły i kamienia, otynkowane, daszki pokryte dachówką.

Oprac. Bożena Stanek-Lebioda, PT NID w Lublinie, 25-03-2021 r.

Rodzaj: inne