kaplica pw. św. Rocha - Zabytek.pl

kaplica pw. św. Rocha

Janów Podlaski, Bakaliowa 28

woj. lubelskie, pow. bialski, gm. Janów Podlaski

Typowy przykład klasycystycznej kaplicy cmentarnej założonej na centralnym planie, wzniesionej w 2.

ćw. XIX w.

Historia

Cmentarz został założony w kon. XVIII w. jako wspólny dla ludności wyznania rzymskokatolickiego i greckokatolickiego (unickiego). Po 1875 r., w ramach polityki rusyfikacyjnej, część unicka cmentarza została zamieniona na prawosławną; od 1919 r. całość jest użytkowana jako cmentarza rzymskokatolicki. Znajdująca się na terenie cmentarza klasycystyczna kaplica została wniesiona w 2. ćw. XIX w. Kilkakrotnie remontowana, w trakcie jednego z remontów zmienione pokrycie dachu z dachówki ceramicznej na blachę.

Opis

Cmentarz położony na pd.-wsch. krańcu osady. Najstarsza, zabytkowa, część cmentarza ma formę nieregularnego pięcioboku rozciągającego się na osi pn.-pd.

Kaplica cmentarna usytuowana jest w jej części pn., przy głównej alejce prowadzącej od strony bramy. W bezpośrednim sąsiedztwie kaplicy znajduje się kilka nagrobków z kon. XIX i pocz. XX wieku. Kaplica klasycystyczna, elewacją frontową zwrócona na północ. Wzniesiona na planie ośmioboku, z wydatnym portykiem od frontu. Kaplica murowana z cegły i otynkowana, z kryptą pod całą powierzchnią. Nakryta namiotowym, ośmiopołaciowym dachem zwieńczonym ażurową wieżyczką na sygnaturkę pod pagodowym hełmem zakończonym krzyżem na kuli. Nad portykiem dach dwuspadowy, wszystkie dachy pokryte blachą. Wnętrze jednoprzestrzenne, nakryte płaskim stropem z fasetą. W elewacji frontowej silnie wysunięty dwukolumnowy portyk toskański o zamurowanych bokach, zwieńczony trójkątnym, ogzymsowanym przyczółkiem. Wszystkie elewacje gładkie, zwieńczone belkowaniem z fryzem kostkowym, zastosowanym również w przyczółku; w dolnej części wyodrębniony cokół. Otwór wejściowy prostokątny, umieszczony w ramowo-lizenowm portalu zwieńczonym odcinkiem gzymsu, nad którym półkoliste okno. Drzwi dwuskrzydłowe, płycinowe, nabijane ćwiekami, z zamkiem kowalskiej roboty. Każda ze ścian elewacji przepruta wysokimi, zamkniętymi półkoliście i rozglifionymi uskokowo otworami okiennymi, zamurowanymi do ¾ wysokości; w ścianie tylnej blenda okienna. Pierwotnie na elewacjach umieszczone były tablice i epitafia. We wnętrzu mensa ołtarzowa, nad którą umieszczony krzyż z rzeźbami adorujących aniołów.

Zabytek dostępny z zewnątrz.

Oprac. Bożena Stanek-Lebioda, PT NID w Lublinie, 17-03-2021 r.