figura św. Józefa, Bugaj
photo

Obiekt stanowi ciekawy przykład wkomponowania figury przydrożnej, zachęcającej do modlitwy za fundatora, w ciąg kompleksu kalwaryjnego. Figura zyskała z czasem rangę pamiątki przeszłości.

Historia

Figura została postawiona w tym miejscu w w 1890 r. z fundacji Anny i Katarzyny, których nazwisko nie jest znane. Kapliczka ma przede wszystkim charakter wotum dla Trójcy św., Matki Boskiej i św. Józefa, którego figura wieńczy postument. Z inskrypcji wynika, że fundacja podyktowana była potrzebą modlitwy, o którą (10 „Ojcze nasz”) donatorki proszą przechodnia.

Figura jest obiektem towarzyszącym dróżkom kalwaryjskim, ale z czasem stała się punktem zastępującym pierwszą stację Dróżek Matki Boskiej, którą jest przylegająca do krużganków klasztornych Kaplica Matki Boskiej Bolesnej.

Opis

Kapliczka zlokalizowana jest u stóp Góry Żar, ok. 30 m od zabudowań klasztornych. Zlokalizowana na spadku terenu stanowi przykład przydrożnej kapliczki słupowej filarowej, której funkcją było przypominanie o modlitwie za fundatora. Figura została wzniesiona na trzystopniowym fundamencie, na którym stoi cokół, podtrzymujący dwuczęściowy postument. Każda z części zwieńczona jest prostym belkowaniem. W dolnej części na ścianie frontowej znajduje się inskrypcja, a w niszach po bokach płaskorzeźbione przedstawienia św. Barbary i św. Katarzyny ze Sieny. W górnej części postumentu na osi głównej przedstawienie Matki Boskiej Kalwaryjskiej z inskrypcją „Ucieczko grzesznych, módl się za nami!”, a w ścianach bocznych płaskorzeźbione całopostaciowe wizerunki św. Franciszka i Najświętszego Serca Pana Jezusa. Całość wieńczy również całopostaciowa figura św. Józefa, który trzyma na lewym ramieniu na wysokości serca Dzieciątko Jezus a w lewej dłoni lilię, symbol czystości.

Oprac. Mirosław Płonka OT NID w Krakowie, 15-09-2017 r.