cmentarz wojenny z 1914-15 r. - Zabytek.pl

cmentarz wojenny z 1914-15 r.

cmentarz 1914 - 1915 Kalwaria Zebrzydowska

Kalwaria Zebrzydowska

woj. małopolskie, pow. wadowicki, gm. Kalwaria Zebrzydowska - miasto

Miejsce spoczynku 62 żołnierzy armii austriackiej, którzy zmarli w latach 1914-1915 w czasie hospitalizacji w szpitalu polowym, który mieścił się wówczas w klasztorze Bernardynów.

Przestrzeń cmentarza jest także miejscem pochówku zmarłych Bernardynów, pracujących w Kalwarii Zebrzydowskiej. Cmentarz stanowi ciekawy przykład znaku pamięci i przejaw ekumenizmu z okresu I wojny światowej.

Historia

W czasie prowadzonych działań na froncie wschodnim I wojny światowej w klasztorze Bernardynów w Kalwarii Zebrzydowskiej stacjonował szpital polowy Armii Cesarstwa Austrowęgierskiego. W tym czasie na choroby zakaźne zmarło w nim 62 żołnierzy. Wszystkich pogrzebano u stóp kościoła konwentualnego. Pogrzebano wówczas 61 katolików, których groby oznaczono prostymi drewnianymi krzyżami z imiennymi tabliczkami, a także jednego muzułmanina, którego pochówek wyznacza dębowy pień z zatkniętym na jego końcu turbanem. W 1986 r. w centrum cmentarza umieszczono granitową kryptę z figurą św. Franciszka z Asyżu, projektu Józefa Potempy. Krypta jest miejscem pochówku kalwaryjskich Bernardynów. W 1989 r. została odrestaurowana przydrożna figura Chrystusa Nazareńskiego z 1908 r., przeniesiona na teren cmentarza z okolic Urzędu Miasta Kalwarii Zebrzydowskiej. Translokowana figura miała zachęcać przechodzących do modlitwy za fundatora: „Fundator| Prosi tu prze| chodzącego| O Pacierzy| Zdrowaś Ma.| do Pana Je.| Nazareńskiego| za Dusze Zmarch.| Dnia 8 lipca| R.P. 1908”. W 1994 r. przy udziale wojskowych władz austriackich cmentarz uporządkowano i oficjalnie otwarto.

Opis

Cmentarz jest zlokalizowany u stóp klasztoru Bernardynów, ok. 30 m od drogi gł., prowadzącej z kościoła konwentualnego do centrum miasta. Zaliczany jest do cmentarzy wojennych, ale na jego terenie pogrzebani są również zakonnicy kalwaryjscy. Założony został na planie prostokąta. Granice cmentarza wyznacza żelazna krata na kamiennym postumencie oraz spadek terenu. W centrum cmentarza znajduje się granitowa krypta Bernardynów z figurą ich zakonodawcy. Naokoło krypty umieszczone są dębowe krzyże poległych żołnierzy, a także jeden słup z turbanem w pd.-zach. części pola cmentarnego. W pn.-zach. narożniku umieszczono płytę informacyjną, dot. cmentarza jako miejsca pochówku ofiar I wojny światowej. W zach. skrzydle umieszczono translokowaną przydrożną kapliczkę słupową z figurą Chrystusa Nazareńskiego.

Oprac. Mirosław Płonka, OT NID w Krakowie, 15-09-2017