kapliczka, Dytmarów

photo

Wybudowana w na przełomie XVIII i XIX wieku. Kapliczka przydrożna w Dytmarowie jest obiektem wzbogacającym lokalny krajobraz. Wzniesiona przy drodze, pierwotnie dzieło sztuki ludowej harmonizujące z otaczającą przyrodą.

Historia

Nieznany jest dokładny czas powstania i fundator kapliczki. Analiza zastosowanych form architektonicznych pozwala datować ten obiekt na przełom XVIII i XIX wieku. Na skutek niekorzystnych zabiegów budowlanych kapliczka została pozbawiona detali architektonicznych takich jak dekoracyjny gzyms podszczytowy, ślimacznice, wydatne gzymsy znajdujące się na szczycie.

Opis

Usytuowana w centralnej części miejscowości przy posesji 33, po północno wschodniej stronie drogi wiodącej do Prudnika. Kapliczka przydrożna, zwrócona frontem w stronę drogi, wolnostojąca, jednoprzestrzenna. Murowana, otynkowana, prostokątna. Dach dwuspadowy, wykonanym kryty blachodachówką. Ściana frontowa gładka. Na osi półkoliście zamknięty otwór wejściowy, drzwi metalowe, jednoskrzydłowe, w górnej części ażurowe, z kratą. Wyżej szczyt o esownicowym wykroju, dawniej o wolutowych spływach, obecnie zniszczonych. Od części przyziemia oddzielają go resztki gzymsu podszczytowego z obdaszkiem nakrytym blachodachówką. Wyżej trójkątny szczyt, wypełniony delikatną opaską. W środku krucyfiks barokowo – ludowy. Wnętrze nakryte sklepieniem żaglastym.

Oprac. Magdalena Urbaniak, OT NID w Opolu, 23.08.2017 r.