kapliczka - Zabytek.pl

kapliczka

architektura sakralna 1. poł. XIX w. Dytmarów

Dytmarów, 32c

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Lubrza

Wybudowana w pierwszej połowie XIX wieku kapliczka przydrożna Dytmarowie jest obiektem wzbogacającym lokalny krajobraz.

Historia

Kapliczkę wzniesiono w pierwszej połowie XIX wieku. W 2004 roku na skutek niekorzystnych zabiegów budowlanych kapliczka została pozbawiona detali architektonicznych takich jak korynckie kapitele, gzymsowanie, łezkowanie i kanelury. Nie zachował się także umieszczony niegdyś na kalenicy dachu trójlistny metalowy krzyż.

Opis

Klasycystyczna kapliczka usytuowana w centralnej części miejscowości. Kapliczka od strony południowo zachodniej przylega częściowo do ściany szczytowej budynku nr 32c. Zwrócona frontem w stronę północno wschodnią, przydrożna, jednoprzestrzenna. Murowana, otynkowana. Wzniesiona na planie kwadratu. Nakryta dachem dwuspadowym, z dachówki ceramicznej. Na narożach umieszczono gładkie lizeny, flankujące wejście zamknięte łukiem spłaszczonym. Wejście wypełniają drzwi ramowo-płycinowe, drewniane, dwuskrzydłowe. W górnej części są one przeszklone i dekorowane kratą z ornamentem florystycznym. Zachowane resztki gzymsu oddzielają szczyt od przyziemia. Wyżej masywny trójkątny szczyt, swoją formą nawiązujący do tympanonu.

Oprac. Magdalena Urbaniak, OT NID w Opolu, 23.08.2017 r.

Rodzaj: architektura sakralna