kapliczka, Dytmarów

photo

Wybudowana w XIX wieku kapliczka przykościelna w Dytmarowie jest obiektem wzbogacającym lokalny krajobraz.

Historia

Nieznany jest dokładny czas powstania i fundator kapliczki. Analiza zastosowanych form architektonicznych pozwala datować ten obiekt na XIX wiek. Na skutek niekorzystnych zabiegów budowlanych dekoracja w formie ostrego łuku nad otworem wejściowym została zatarta grubą warstwą tynku wapienno cementowego. Także poszycie dachowe zostało zmienione z dachówki ceramicznej na mniej szlachetne, z blachy ocynkowanej.

Opis

Usytuowana w centralnej części miejscowości, po północno wschodniej stronie drogi wiodącej do Prudnika. Kapliczka przylega tylną ścianą do kościelnego muru  kościoła parafialnego pw. św. Katarzyny Aleksandryjskiej. Kapliczka XIX – wieczna, zwrócona frontem w stronę południowo zachodnią, wolnostojąca, jednoprzestrzenna. Murowana, otynkowana, prostokątna, nakryta dachem dwuspadowym. Wejście zamknięte ostrym łukiem, wypełnione drewnianymi, jednoskrzydłowymi drzwiami ze szklonym nadświetlem. W środku sklepienie żaglaste założone na kwadracie.

Oprac. Magdalena Urbaniak, OT NID w Opolu, 18.12.2017 r.