pałac, tzw. Długi Dom - Zabytek.pl

pałac, tzw. Długi Dom

pałac XVIII w. Jelenia Góra

Jelenia Góra, Ks. Piotra Ściegiennego 5

woj. dolnośląskie, pow. Jelenia Góra, gm. Jelenia Góra

Miejscową specyfiką barokowego założenia, będącego filią krzeszowskiego klasztoru w Jeleniej Górze - Cieplicach Zdroju było istnienie budynków uzdrowiskowych, które obsługiwały należące do Cysersów lecznicze źródło.

Takim budynkiem był dawny, barokowy dom zdrojowy tzw. Długi Dom.

Historia

Cystersi, sprowadzeni do Cieplic z Krzeszowa w 1403 r. przez Schaffgotschów, założyli filię klasztoru i probostwo, sprawując patronat nad miejscowym kościołem. Uzyskawszy prawo do korzystania z jednego z dwóch termalnych, cieplickich źródeł, rozwinęli uzdrowisko, konkurujące z czasem ze zdrojem należącym do Schaffgotschów.

W 1418 r. zbudowali karczmę, która była pierwszym budynkiem przyjmującym ówczesnych kuracjuszy przybywających do Cieplic dla leczniczych kąpieli.

Obecnie istniejący, dawny, barokowy dom zdrojowy tzw. Długi Dom wzniesiono w l. 1689-93 wg projektu Martina Urbana. Posadowiony na północny-wschód od budynku prepozytury i kościoła, pierwotnie połączony był z należącym do cystersów zdrojem krytym gankiem.

Kasata dóbr klasztornych w 1810 r. położyła kres istnieniu zdroju krzeszowskich Cystersów. W 1812 r. odkupił go od państwa hrabia von Schaffgotsch, stając się właścicielem całego cieplickiego uzdrowiska. W 1812 r. Długi Dom poddano remontowi, m.in. upraszczając dekorację na elewacjach bocznych. W 1929 r. zaadaptowano wnętrza na potrzeby muzeum przyrodniczego należącego do Schaffgotschów.

Po 1945 r. budynek przejęty przez uzdrowisko, zaadaptowany został na przychodnię i biura, co wiązało się z kolejnymi przebudowami wnętrz w latach 1965-66 i 1972-78. W 2014 rozpoczęty remont.

Opis

Budynek domu zdrojowego usytuowany jest na północny-wschód od dawnej prepozytury i przylegającego do niej kościoła par. pw. św. Jana Chrzciciela.

Budowla III-kondygnacyjna, na rzucie wydłużonego prostokata, z wąskim ryzalitem od południa, kryta dachem czterospadowym z przedłużoną kalenicą. Fasada 8-osiowa, w przyziemiu podzielona boniowanymi lizenami, wyżej z pojedyńczymi lub podwójnymi otworami okiennymi, opięta zdwojonymi pilastrami wielkiego porzadku. Okna bogatych obramieniach, z kamiennymi, profilowanych opaskami z uszakami.

Wnętrze dwutraktowe, z węższym traktem korytarzowym, sklepione kolebami z lunetami.

Obiekt niedostepny.