dzwonnica - Zabytek.pl

dzwonnica

dzwonnica 1709 - 1711 Jelenia Góra

Jelenia Góra, Ks. Piotra Ściegiennego 7

woj. dolnośląskie, pow. Jelenia Góra, gm. Jelenia Góra

Wieża z bramą wjazdową i dzwonnicą należy do założenia, stanowiącego filię krzeszowskiego klasztoru Cystersów.

Jest jedną z niewielu wolnostojących, barokowych dzwonnic na Śląsku.

Historia

Barokowa wieża z bramą wjazdową i dzwonnicą ufundowana przez Hansa Antona Schaffgotscha, wniesiona została w l. 1709-1710 wg projektu mistrza budowlanego Eliasa Schulza z Bolesławca. W 1710 r. zawieszono na niej dzwony. Wieża zastąpiła dzwonnicę wcześniejszą, która spłonęła. Remontowana w l. 1815-22 i 1989 r. (m.in. wymiana tynków elewacyjnych i pokrycia hełmu).

Opis

Wieża z bramą wjazdową i dzwonnicą usytuowana jest w obrębie muru cmentarnego, na wschód od kościoła par. pw. św. Jana Chrzciciela.

Posadowiona na rzucie trapezu, czterokondygnacyjna, zwieńczona hełmem z latarnią, przy którym taras widokowy z kamienną balustradą. W przyziemiu wieży przejazd bramny sklepiony krzyżowo, z otworami wjazdowymi zamkniętymi łukami koszowymi. Naroża II-IV kondygnacji wieży opięte uproszczonymi pilastrami w wielkim porządku, dźwigającymi profilowany gzyms koronujący. Otwory okienne prostokątne w tynkowych opaskach; ponad otworami IV kondygnacji tarcze zegarowe.

W południowym odcinku muru cmentarnego (przy wieży) wmurowane renesansowe, figuralne, piaskowcowe płyty nagrobne rodziny Schaffgotschów (†1530-1633), przeniesione w 1849 r. z rozebranego kościoła w Radomierzu (konserwowane w l. 1989-1990).

Obok wieży kolumna św. Floriana z 1717 r. zaprojektowana przez rzeźbiarza J. Schönheima, wykonana przez J. Schollena, która została przeniesiona na obecne miejsce z placu zdrojowego przy łaźni hrabiowskiej.

oprac. Beata Sebzda, OT NID we Wrocławiu, 17-11-2015 r.

Rodzaj: dzwonnica