Most Tumski - Zabytek.pl

Wrocław, Most Tumski

woj. dolnośląskie, pow. Wrocław, gm. Wrocław

Stalowy , nitowany Most Tumski wybudowano został w roku 1889 . Do roku 1945 nosił nazwę Most Katedralny .

Przy wejściu na most Tumski od strony Wyspy Piasek stoją figury św. Jadwigi , patronki Śląska i  św. Jana Chrzciciela , patrona archidiecezji i katedry wrocławskiej . W 1976 roku most wpisano do rejestru zabytków . Po roku 1945 naprawiono most który był uszkodzony w czasie II wojny światowej . Długość mostu jest około  52 m , tworzą go dwa przęsła odpowiednio mające 25 i 26 m  długości . Szerokość pomostu wynosi 6,80 m , a wysokość portalu 6,90 m . Przy moście znajdują się ręcznie obsługiwane i sprawne dziś lampy gazowe . Ustalono maksymalne obciążenie mostu na 10 ton . Most zasłynął od roku 2009 gdy pary zakochanych zaczęły na moście wieszać kłódki ze swoimi imionami a kluczyki wrzucali do rzeki Odry . Waga zawieszonych kłódek często przekraczała dwie tony i dlatego administratorzy tego obiektu kilka razy je usuwali . Dzisiaj wieszanie kłódek na moście we Wrocławiu jest zabronione . Most jest gruntownie wyremontowany i nie można na nim umieszczać żadnych dodatkowych elementów aby go nie obciążać . Przed remontem usunięto tysiące kłódek , a ważyły w sumie kilkanaście ton . Nowe kłódki są usuwane przez służby miejskie .

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Waldemar Rusek Rusek.

Rodzaj: most