budynek internatu - Zabytek.pl

budynek internatu

budynek użyteczności publicznej 1929 r. Wrocław

Wrocław, Mikołaja Kopernika 9

woj. dolnośląskie, pow. Wrocław, gm. Wrocław

Dom hotelowy dla osób samotnych i małżeństw bezdzietnych to nowatorsko rozwiązany typ domu hotelowego o architekturze nawiązującej do form charakterystycznych dla budownictwa okrętowego.

Jest wybitnym przykładem nurtu funkcjonalistycznego architektury modernistycznej. Stanowi element wzorcowego, eksperymentalnego osiedla mieszkaniowego towarzyszącego wystawie WuWA, będącego znakomitym przykładem realizacji nowoczesnych tendencji w urbanistyce i architekturze europejskiej lat 20. XX wieku.

Historia

Dom hotelowy powstał w 1929 r. jako jeden z budynków osiedla wybudowanego w ramach wrocławskiej wystawy poświęconej projektowaniu budownictwa mieszkaniowego i miejsca pracy „Wohnung und Werkraum Ausstellung” (WuWA). Miał być przeznaczony dla przedstawicieli klasy średniej - studentów, lekarzy, pracowników umysłowych. Mieścił 16 mieszkań po 37 m2, 32 mieszkania po 27 m2 i restaurację. Projekt architektoniczny i projekt wnętrz opracował Hans Scharoun. W 1945 r. budynek został przekazany Szkole Inspekcji Pracy na internat. Całościowy remont budynku jest prowadzony etapami od 1993 roku. Obecnie Park Hotel i Ośrodek Szkolenia Państwowej Inspekcji Pracy we Wrocławiu.

Opis

Dom hotelowy dla osób samotnych i małżeństw bezdzietnych, zamykający kompozycję osiedla od północy (od strony parku Szczytnickiego), jest usytuowany u zbiegu ulic Edwarda Dembowskiego i Mikołaja Kopernika. Został wybudowany w konstrukcji żelbetowej typu „Kartenblattbauweise” (budowla z kart). Ściany zewnętrzne: fundamenty i dolne części ścian z betonu, wyżej z cegły, ściany kondygnacji naziemnych: szkielet żelbetowy wylewany „na mokro”, z wypełnieniem z bloczków betonu pumeksowego, tynki zewnętrzne cementowo-wapienne, gładkie, ściany wewnętrzne z bloczków z betonu pumeksowego i drewniane. Stropy płaskie żelbetowe. Stropodachy masywne, pokrycie z papy asfaltowej. Na dachu projektowano tarasy-ogrody. Stolarka współczesna (PCV). Hotel wzniesiony na trójdzielnym rzucie, o dynamicznie kształtowanej bryle z dwoma wysuniętymi skrzydłami mieszkalnymi różnej wysokości, w całości podpiwniczony. Składa się z dwukondygnacyjnej części środkowej mieszczącej hol i recepcję oraz ze skrzydła prawego (trójkondygnacyjnego) i skrzydła lewego (dwukondygnacyjnego). Część środkowa i skrzydło prawe o wyoblonej, zakrzywionej linii ścian. Przed częścią środkową taras restauracji ograniczony murem oporowym z kamieni. Wejście główne poprzedzone wydłużonym podcieniem. Elewacje wieloosiowe, o dużych płaszczyznach, artykułowane horyzontalnymi liniami balkonów i liniami okien. Elewacja sekcji środkowej wypełniona sześciodzielnym oknem holu. Na dachu urządzono taras, który schodami kręconymi jest połączony z tarasem nad lewym skrzydłem. W skrzydle prawym zaprojektowano 16 większych mieszkań z balkonami dla bezdzietnych małżeństw oraz restaurację w przyziemiu, w skrzydle lewym umieszczono 32 mniejsze mieszkania dla osób samotnych. Mieszkania zaprojektowano jako dwukondygnacyjne, dwupokojowe z wnęką kuchenną, zajmujące całą szerokość budynku, umieszczone na dwóch poziomach. Komunikację zapewniały wspólne korytarze umieszczone od strony północnej, obsługujące oba poziomy mieszkań, dostępne z holu niezależnymi klatkami schodowymi.

Dostęp do zabytku ograniczony. Obiekt dostępny z zewnątrz, wnętrza dostępne dla gości hotelowych.

Oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 12.08.2014 r.